Amsterdam bespaart kwart miljoen met puin-recycling

26/10/2010 10:02

Ingenieursbureau Amsterdam (IBA)

Gemeente vertaalt milieu-ambitie naar concrete maatregel

De gemeente Amsterdam bespaart bijna een kwart miljoen euro door stenen en puin op IJburg opnieuw te gebruiken bij de aanleg van wegen. De winst bestaat uit lagere stortkosten, besparing op de aanschaf van nieuwe stenen en zand, en lagere transportkosten. Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) past, in opdracht van het Projectbureau IJburg, in totaal drie recyclingmethoden toe. Zo wordt woensdag 27 oktober begonnen met het breken van 5000 ton puin.

Gebruikte stenen en ander materiaal in de wegenbouw worden meestal afgevoerd en als puin elders verwerkt. Dat kost geld. Vervolgens moet voor de aanleg van nieuwe wegen nieuw bouwmateriaal worden gekocht. Ook de aan- en afvoer van puin, stenen en zand is kostbaar. Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) stelde voor de kringloop te sluiten: hergebruik ter plaatse zo veel mogelijk stenen en gebruik de rest voor het maken van nieuwe wegfunderingen.

De gemeente Amsterdam zet drie recyclingmethoden in. Een ST1-machine sorteert op IJburg gebruikte betonklinkerkeien op kwaliteit en maakt er direct pakketten van die geschikt zijn voor machinaal straatwerk elders in de wijk. Met deze stenen zijn eerder tijdelijke bouwwegen aangelegd. Afgekeurde stenen worden ter plaatse samen met het overige steenachtig wegenpuin van IJburg verwerkt door een speciale mobiele puinbreker van bouwbedrijf Dura Vermeer.

De 'breker' kan per dag zo'n 1000 ton puin verwerken tot granulaat. In totaal wordt zo'n 5000 ton gebroken. Het granulaat zal worden gebruikt als fundering voor nieuwe wegen elders op IJburg. Al het materiaal wordt eerst gezeefd. Het zand dat hierbij wordt opgevangen, zal ook ter plaatse worden hergebruikt. Door de grote hoeveelheden beschikbaar materiaal, loont recycling zeer de moeite, ook financieel.

In totaal wordt bijna een kwart miljoen euro bespaard, waarvan 50.000 op de aanschaf van betonklinkerkeien en 55.000 op de aanschaf van zand. Het puinbreken bespaart een kleine 25.000 euro aan stortkosten; 115.000 euro wordt bespaard op het niet hoeven storten van menggranulaat. Ook de milieuwinst is aanzienlijk: er wordt minder materiaal en dus minder grondstoffen gebruikt. Ook is er veel minder energie en transport nodig.

De ST1 en de zeef-installatie zijn vorige week aan hun werk begonnen. De puinbreker wordt vanaf woensdag 27 oktober ingezet. Het recyclingproces neemt in totaal drie weken in beslag.





http://www.iba.amsterdam.nl