Gemeente Zoetermeer

WZI genomineerd voor beste sociale dienst van Nederland
De afdeling WZI (Werk Zorg en Inkomen) van de gemeente Zoetermeer is genomineerd voor de titel van beste sociale dienst van Nederland. De andere genomineerden zijn Spijkenisse en de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard Oost / Vijfheerenlanden.
Zoetermeer streeft ernaar om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Als werk te hoog gegrepen is, prikkelt WZI mensen om op andere wijze mee te doen in de samenleving, in samenwerking met publieke en private partijen. Binnen de SEA (Sociaal Economische Agenda Zoetermeer; een publiek-private samenwerking) stemt WZI samen met het Zoetermeerse bedrijfsleven en de onderwijswereld arbeidsmarktbeleid, economische ontwikkeling en onderwijs op elkaar af.

Een ander belangrijk kenmerk van WZI is de klantgerichtheid. De klant staat centraal. WZI is de eerste sociale dienst met een gezamenlijke cliëntenparticipatie vanuit het UWV-WERKbedrijf en de gemeente Zoetermeer. De klantgerichtheid uit zich onder meer in een outreachende aanpak (binnen 48 uur reactie), een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid, de snelheid van het proces, de multidimensionale aanpak, de administratieve lastenverlichting, digitalisering, deregulering en resultaatgerichtheid.

Op 29 oktober geven de genomineerden een presentatie in Zutphen over het verbeteren van effectiviteit en efficiëntie in de bedrijfsvoering. Een jury bepaalt daarna wie zich de beste sociale dienst van Nederland mag noemen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het VNG/Divosa najaarscongres op 4 november 2010.