Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Rover: kabinet voert ondoordacht mobiliteitsbeleid Treinkaartjes mogelijk 10% duurder

De voornemens van het kabinet ten aanzien van de mobiliteit zijn zeer onevenwichtig en onvoldoende doordacht. Dit schrijft Reizigersvereniging Rover in een brief aan de Tweede Kamer. Rover maakt zich ernstig zorgen om dreigende vervoersarmoede voor reizigers in het openbaar vervoer. Het nieuwe kabinet voorziet vooral in de behoeftes van de automobilist en legt het OV bezuinigingen en tariefsverhogingen op.

Rover maakt zich grote zorgen om de plannen van het kabinet Rutte op het gebied van openbaar vervoer. In het regeerakkoord zijn bezuinigingen op het openbaar vervoer dominant aanwezig. De spoorbelasting gaat omhoog, Rover voorspelt dat treinkaartjes hierdoor zo'n 10% duurder kunnen worden (zoals eerder berekend door de ambtelijke werkgroepen). Op het stads- en streekvervoer wordt 5% bezuinigd. Volgens Rover kan ook een flinke efficiencyverbetering worden bereikt door de geldstromen van doelgroepvervoer en OV te bundelen.

Het lokale OV in de belangrijkste centra van de Randstad wordt het zwaarst getroffen. Het kabinet legt het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een extra bezuiniging van 120 miljoen euro op, die zou moeten worden binnengehaald door het stadsvervoer aan te besteden. Een onderbouwing van dit bedrag ontbreekt. Volstrekt irreëel volgens Rover. De reizigersverenging ziet niet waar het bedrag vandaan moet komen en vreest complicaties doordat tram- en metromaterieel aan specifieke railnetten is gebonden.

"Het kabinet kiest niet voor het openbaar vervoer. De automobiliteit krijgt alle ruimte, alsof de opnamecapaciteit van de steden onbegrensd is en de kwaliteit van de leefomgeving er niet toe doet", stelt Rover in de brief aan de Kamer. Rover vindt de voornemens van het kabinet ten aanzien van de mobiliteit zeer onevenwichtig en onvoldoende doordacht. Andere Westeuropese landen voeren in crisistijd een verstandiger mobiliteitsbeleid dat betere toekomstperspectieven biedt voor de nationale economie en het milieu, stelt de reizigersvereniging.