Gemeente Boxmeer


Scholenproject duurzame energie van start

Basisschooljeugd maakt kennis met het thema Energie & Klimaat.

brabantsgroen klein

De jeugd op jonge leeftijd laten kennismaken met energiebesparing en klimaatverandering. Dat is het doel van het scholenproject duurzame energie voor basisscholen dat woensdagochtend 20 oktober van start ging. Aan dit project doen in totaal acht scholen mee uit de gemeenten Boxmeer en Bernheze.

Gastles
De kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool Sint Anna uit Vortum-Mullem bijtte het spits af. Na een korte introductie van milieuwethouder Ronnes van de gemeente Boxmeer, ging Arthur Hofstad (RMB) verder. Arthur ging met de kinderen in gesprek over Energie & Klimaat en gaf daarbij inzicht in de effecten van klimaatverandering en energieverbruik en -besparing. Dat de kinderen al enigszins bekend waren met het thema, bleek wel uit de reacties. "Koeienmest is ook slecht voor het milieu want daar komt methaan bij vrij!". Na de gastles was het tijd om zelf aan de slag te gaan.

De kinderen ontdekten eigenhandig wat energieverbruik nu precies inhield, door zelf aan de slag te gaan met o.a. een energiemeter, isolatiemateriaal en een `lampenbox'.

Koekjes en cake compenseren
Om de vele blokjes kaas, koekjes en cake te verbranden die qua energie gelijk waren aan het energieverbruik van diverse huishoudelijk apparatuur was er een energiecircuit opgezet. Het doen van de vaat met de vaatwasser kost bijvoorbeeld 200 kWh. Dat is omgerekend 380 Kj (91 kcal) per minuut. Deze hoeveelheid energie zit ongeveer in 1 plakje cake. Met twintig minuten dansen verbruik je dezelfde energie! De televisie verbruikt per jaar 100 kWh. Dat is omgerekend 190 Kj (45 kcal) per minuut. Die hoeveelheid energie zit ongeveer in 1 koekje. Je moet tien minuten touwtje springen om die energie te verbruiken. De leerlingen van groep 7 en 8 van de Sint Anna waren dan ook fanatiek aan het touwtje springen!

Posterwedstrijd
Ter afsluiting ontvingen de kinderen een Brabants Groen Energiekrant, waarmee zij de komende weken aan de slag gaan. Met deze poster laten ze door eigen knip-, plak-, teken- en schrijfwerk zien hoe zij tegen Energie & Klimaat aankijken. Hiermee maken zij kans op een duurzame prijs voor de hele klas! Begin november wordt op de overige scholen de gastles verzorgd, waarna in december de winnende school wordt gekozen. Dit project wordt uitgevoerd door het RMB in samenwerking met de gemeenten Boxmeer en Bernheze.

Scholenproject02