Persberichten

Positieve stemming op Bike Motion Benelux

Publicatiedatum: 26-10-2010

Persbericht
Utrecht, 26 oktober 2010

Sportieve fietsenbeurs in Twitter Top 10

"Onze doelstelling was om zoveel mogelijk aandacht voor ons merk te realiseren en daar zijn we in geslaagd. Onze stand was constant druk bezocht. Bike Motion Benelux is wat ons betreft een manifestatie op Europees kwaliteitsniveau. Merken worden hier professioneel geprofileerd," concludeert Peter Speltens, marketing manager van Eddy Merckx Cycles uit het Belgische Meise. Bike Motion Benelux was van vrijdag 22 tot en met maandag 25 oktober de 'goednieuwsshow' voor sportieve fietsers in Nederland en België. De bezoekers kwamen naar de Jaarbeurs Utrecht voor nieuwe producten en ontwikkelingen (59%) en voor algemene oriëntatie op aanschaf van een fiets (27%) en werden daarin niet teleurgesteld. De stemming op de beursvloer was onverdeeld positief.

Even goed te spreken als Speltens was bijvoorbeeld exposant Thierry Quicroit, salesmanager van het Franse Overstims: "We zijn al dertig jaar fabrikant van sportvoedingsproducten en zijn er klaar voor om de export uit te breiden. Vorig jaar hebben we Bike Motion Benelux bezocht om te zien of het iets voor ons was. We hebben ons ingeschreven en daar hebben we zeker geen spijt van. Voor ons is het belangrijk dat zowel de consument als de vakbezoeker onze producten leert kennen. We verkopen nu nog direct vanuit Frankrijk, maar we gaan via de contacten op de beurs ons netwerk op lokaal niveau uitbreiden."

Twitter Top 10
Bike Motion Benelux stond in het middelpunt van de belangstelling van de sportieve fietsers en eindigde zelfs in de Twitter Top 10. De beurs trok in totaal 29.372 bezoekers, vorig jaar 29.942. Opnieuw een uitstekend resultaat. Een groot deel van het bezoek is van plan een nieuwe fiets te kopen, velen (41%) zelfs binnen zes maanden: 58% kiest voor een racefiets, 36% voor een MTB en 12% voor een toerfiets. Van de bezoekers met aankoopplannen geeft de grootste groep (43%) aan het komend half jaar tussen de 2.000 en 4.000 euro te gaan besteden. Dit zijn enkele opvallende conclusies uit de evaluatie door beursorganisatie VNU Exhibitions.

Serieuze hobby
Ook gezien het aantal fietskilometers dat de bezoekers jaarlijks afleggen trok Bike Motion Benelux de sportieve fietsers die de hobby zeer serieus nemen: liefst een derde houdt de sportieve vorderingen bij met een trainingslogboek. Meer dan de helft van alle bezoekers zit jaarlijks tussen 2.000 en 6.000 km in het zadel, 26% trapt tussen de 6.000 en 10.000 km weg en 10% komt daar zelfs bovenuit. De meeste bezoekers bezitten meerdere sportieve fietsen, de meesten hebben een racefiets (80%), gevolgd door de MTB (61%) en de toerfiets (26%).

Reisspecialisten
Behalve door een groot aanbod sportieve fietsen werd Bike Motion Benelux gekenmerkt door de aanwezigheid van een record aantal aanbieders in toeristische informatie. Deze reisspecialisten presenteerden zich in een gezellig straatje, dubbel in omvang ten opzichte van vorig jaar, en mochten zich verheugen in een grote belangstelling. Opvallend veel sportieve fietsers kunnen hun tweewieler ook tijdens de vakantie niet missen: 12% gaat actief op pad via een reisorganisatie en 53% stelt de reis helemaal zelf samen. Een derde neemt de fiets mee met de auto.

Activiteiten
Het aanbod op de beursvloer werd omlijst met een breed scala aan wieleractiviteiten. De bezoekers konden genieten van onder andere het wondermooie Italië Paviljoen, modeshows van wielerkleding, een internationaal Bike Polo toernooi en velen ranselden zelf de pedalen bij wedstrijdjes virtueel racen of bij de wielerbaan van Holland Sport. Veel aandacht trokken ook het Literair Wielercafé en de Pump Track crossbaan met demonstraties en de kans om racefietsen en MTB's zelf uit te proberen. Veel bekende namen uit de wielersport maakten hun opwachting op Bike Motion Benelux voor signeersessies en ontmoetingen met fans, o.a. Jan Janssen, Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Teun van Vliet, Johnny Hoogerland, Wout Poels, Frederik Veuchelen en Gorik Gardeyn.

Artsen zonder Grenzen
Een schrijverscollectief van wielrenners presenteerde na een fantastische 'Tour for Life' het prachtige boek BikeWriters on Tour for Life. Profrenner Kenny van Hummel kreeg het eerste exemplaar overhandigd. Aan het boek schreven mee Maarten Ducrot, Thijs Zonneveld, Fred Segaar, Jan Eikelboom, Nando Boers, Bas Steman, Pieter Cramer, Richard Plugge, Huisdichter Cornelis en Dirk Jan Roeleven. De volledige opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen.

Awards
Voor het eerst werden de Bike Motion Benelux Awards uitgereikt. Een vakjury selecteerde vijf nominaties uit de innovatieve producten van exposanten. Jury en de vakbezoekers kenden de vakprijs toe aan Tacx voor de 'Bushido ergotrainer', een hometrainer die functioneert zonder netspanning. Jury en consumenten beloonden Nomad met de Publieksprijs voor de 18 V mobiele reiniger. De Awards onderstrepen de rol van de beurs als trefpunt van ter zake kundige fietsprofessionals en sportieve fietsers.

Bike Motion Benelux 2011
De data van de komende Bike Motion Benelux zijn van 14 t/m 17 oktober 2011 in de hallen 9 t/m 12 van de Jaarbeurs Utrecht. De laatste dag is opnieuw een vakdag.

Noot voor de redactie (