D66

dinsdag 26 oktober 2010

Houding Nederland brengt goed resultaat internationale top biodiversiteit in gevaar

De Nederlandse weigering een cent extra bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit in de wereld dreigt de top in Nagoya, Japan, te blokkeren.

De in Nagoya aanwezige D66 Europarlementarier Gerben Jan Gerbrandy vindt dat Nederland een cruciale, negatieve rol dreigt te gaan spelen. "De wereld wacht op Europa. Maar Europa kan niet bewegen als onder andere Nederland niet bereid is te praten over ruimere financiering."

leidende rol

De Europese Unie probeert een leidende rol te spelen op de top door te streven naar hoge doelen voor 2020. Daar zijn kosten mee gemoeid. Alleen als de EU een eerste stap zet naar meer fondsen, zullen andere landen in de wereld volgen. De Europese lidstaten moeten daar unaniem mee instemmen en daar ligt het probleem.

"Wil Nederland het verdwijnen van regenwouden en het uitsterven van plant- en diersoorten stoppen, dan moet het meebewegen", aldus Gerbrandy. "Een land als Groot-Brittannië begrijpt dit en draagt, ondanks de gigantische bezuinigingen thuis, wel bij. Wij moeten af van dit vernietigende korte termijn denken."