Commissariaat voor de Media

21 oktober 2010

Commissariaat vraagt aandacht voor transparantie in jaarbegroting NPO

Het Commissariaat voor de Media heeft de minister van OCW voorzien van zijn commentaar op de meerjarenbegroting 2011-2015 van de NPO. Het Commissariaat constateert dat de transparantie in de begroting hier en daar beter kan. Om goed toezicht te kunnen uitoefenen is die transparantie van groot belang.

Veel beleidsvoornemens in de meerjarenbegroting van de NPO zijn niet rechtstreeks aan budget gekoppeld. Een specifiekere financiële vertaling van de ambities is essentieel voor het verkrijgen van een goed inzicht in plannen en realisatie. Verder is sprake van een veelheid aan ambities, speerpunten en doelstellingen. De vele terminologische onderscheidingen en indelingen dreigen versluierend te werken en gaan ten koste van het inzicht in de prestaties van de NPO. Een vereenvoudiging in aansturing en verantwoording, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van een kwaliteitskaart, acht het Commissariaat wenselijk.

Concrete doelstellingen ten aanzien van het bereik dat de NPO per doelgroep wil realiseren, ontbreken grotendeels. Het Commissariaat vraagt vooral aandacht voor het concretiseren van de doelstellingen voor het bereiken van jongeren en allochtonen, en voor het bereik van het aanbod expressie en kunst. Het advies aan de minister is om de NPO alsnog te vragen om inzicht in huidig en gewenst bereik.

In de meerjarenbegroting vraagt de NPO goedkeuring voor de inrichting van een apart radiokanaal voor de huidige Nostalgia programmering van Radio 5. De NPO wil met dit kanaal de oudere luisteraars met een relatief lage opleiding bedienen. Het levensbeschouwelijke aanbod van Radio 5 wil de NPO verplaatsen naar Radio 7. De aanvraag roept bij het Commissariaat nog veel vragen op: is het zo dat de doelgroep laag opgeleide oudere luisteraars nu onvoldoende wordt bereikt, wat is de toegevoegde waarde van een nieuw kanaal met een populair profiel, wat is het effect op het bereik van andere zenders, is er publiek voor een kanaal dat zich alleen richt op levensbeschouwing? Consultatie van belanghebbenden zal moeten uitwijzen of er sprake zal zijn van marktverstoring. Het Commissariaat adviseert de minister om op basis van zijn overwegingen en de resultaten van de consultatie een besluit over de aanvraag te nemen.

Ook de begroting 2011 en meerjarenraming 2012-2015 van de Wereldomroep is door het Commissariaat beoordeeld. Net als bij de NPO, adviseert het Commissariaat om voor de toekomst een heldere vertaalslag te maken van doelstellingen naar financiën. En ook hier benadrukt het Commissariaat het belang van een valide en betrouwbare meting van bereik.

Bij de beoordeling van de koers die de publieke omroep en de Wereldomroep willen varen, is het Commissariaat uitgegaan van gelijkblijvende budgetten. Dit in het besef dat tussentijdse aanpassingen als gevolg van de aangekondigde bezuinigingen onvermijdelijk zullen zijn.