Algemene Onderwijsbond

26-10-2010

Krimp leerlingenaantal brengt scholen in problemen

Het aantal leerlingen van basisscholen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Limburg daalt de komende jaren naar verwachting met twaalf procent. Dat blijkt uit een analyse van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Door krimp van het leerlingenaantal kunnen scholen in de problemen komen. De onderwijskwaliteit komt onder druk te staan en leraren dreigen hun baan te verliezen.

AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen: "Wij voeren hierover overleg met het ministerie. De krimp is heel erg regionaal bepaald. De regering kan niet wegkomen met het idee dat het probleem zich oplost doordat leraren die zonder werk komen te zitten gaan verhuizen naar regio's waar een tekort aan leraren is. De lerarentekorten zijn met name in de Randstad, terwijl de krimp zich vooral in het noorden en zuiden voordoet. Dit is een van de topics die we met de nieuwe minister moeten bespreken."

Krimp van het aantal leerlingen betekent minder rijksbijdrage. Deze is namelijk gebaseerd op het aantal inschrijvingen. Samen met de lopende en komende bezuinigingen kan dat scholen flink in de problemen brengen. Landelijk ligt de leerlingenkrimp naar verwachting gemiddeld op zo'n zeven procent. Vanaf 2015 krijgt waarschijnlijk ook het voortgezet onderwijs met een daling te maken.

Angèle van der Star is sectorbestuurslid Primair Onderwijs van de Algemene Onderwijsbond en directeur van openbare basisschool De Wilster in het Groningse Middelstum. Voor de komende vijf jaar verwacht zij op deze school een afname van het aantal leerlingen met zo'n 25 procent. "Krimpen we met vijftien of twintig leerlingen, moet er weer een leraar weg," zegt Van der Star. "Ik houd met kunst- en vliegwerk de school draaiende."

De daling van het leerlingenaantal komt door de afname van de bevolking, daling van de werkgelegenheid in verschillende regio's en trek naar grotere steden. Volgens het onderzoek van het SBO liggen oplossingen voor de problemen door leerlingenkrimp vooral in samenwerking van scholen en het samengaan met andere scholen.