Hoefnet

Nieuws

Gouden vierspantrio maakt zich op voor Wereldbeker

26-10-2010

Het gouden trio van de Wereldruiterspelen in Kentucky IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) maakt zich op voor de tiende editie van de FEI Wereldbeker vierspannen. Deze gaat op zaterdag 30 oktober van start in de Duitse stad Hannover.

Koos de Ronde

Koos de Ronde eindigde in april als tweede achter tweevoudig Wereldbekerwinnaar en inmiddels ook Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië: "Vorig jaar had ik natuurlijk een topseizoen en ik teken er voor als het dit seizoen net zo goed gaat." De Ronde maakt evenals de vorige drie seizoenen gebruik van paarden uit het vierspan van zijn vader Piet. Voorpaard Tommy versterkte vorig jaar met succes zijn indoorspan. De Ronde heeft van zijn rijtuigbouwer het oude marathonrijtuig waarmee hij seizoen 2008/2009 startte, ter beschikking gekregen aangezien de container met de rijtuigen en overige spullen uit Kentucky nog niet zijn aangekomen.

IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon maakte halverwege vorig indoor seizoen de opmerkelijke omschakeling van KWPN-ers naar de snelle Lipizzanerpaarden en zal dit seizoen alles uit de kast halen om zijn derde plaats in de finale te verbeteren. Chardon rijdt in Hannover met een nieuw marathonrijtuig: "Ondanks het feit dat ik deze koets al twee jaar heb, heb ik er nog geen echte wedstrijd mee gereden. Ik rijd natuurlijk liever met mijn oude rijtuig omdat ik dan precies weet wat ik er aan heb. Zodra de container met de spullen uit Kentucky is gearriveerd, gaat het rijtuig direct naar de rijtuigbouwer voor controle en reparatie na de sabotage. Ik hoop er in Stuttgart weer mee te kunnen rijden."

Theo Timmerman

Theo Timmerman heeft dit probleem niet. De Puttense menner nam in Kentucky deel met een ter plekke ter beschikking gesteld rijtuig zodat hij in Stuttgart met zijn eigen vertrouwde koets kan starten. Ook Timmerman schakelde vorig indoor seizoen over naar een sneller vierspan. Het voorspan blijft gelijk en voor het achterspan maakt Timmerman dit seizoen gebruik van zijn outdoor marathonpaard Boris en een nieuwe, maar ervaren troef die hij speciaal voor het indoor werk aanschafte: "Ik heb nu vier ervaren paarden voor de koets en mijn doel is uiteraard de finale in Leipzig te halen," aldus Timmerman.

Het seizoen

IJsbrand Chardon en Koos de Ronde bijten het spits af in Hannover, Theo Timmerman rijdt zijn eerste wedstrijd in Stuttgart drie weken later. De Wereldbekerserie bestaat uit zeven wedstrijden in Duitsland, Zweden, Zwitserland, Hongarije, België en Frankrijk. De beste zes menners van de stand na de laatste wedstrijd in Bordeaux op 5 februari 2011 gaan door naar de finale in Leipzig (Duitsland) van 27 april tot en met 1 mei 2011. In Leipzig worden de finales van zowel het springen als de dressuur en het mennen voor het eerst in de Wereldbekergeschiedenis gelijktijdig gehouden.

Kalender Nederlandse menners

IJsbrand Chardon start in:
Hannover (28-31 oktober 2010)
Stuttgart (17-21 november 2010)
Genève (9-12 december 2010)
Mechelen (26-30 december 2010)

Koos de Ronde start in:
Hannover (28-31 oktober 2010)
Stuttgart (17-21 november 2010)
Boedapest (3-5 december 2010)
Mechelen (26-30 december 2010)

Theo Timmerman start in:
Stuttgart (17-21 november 2010)
Stockholm (26-28 november 2010)
Mechelen (26-30 december 2010)- met wild card
Bordeaux (4-5 februari 2011)

Finale: Leipzig (27 april t/m 1 mei 2011):
Beste 6 menners van de stand na Bordeaux

Meer informatie: www.feiworldcup.org