Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

LTO: nieuwe prioriteiten voor uitvoering EHS

Uitvoeringsprogramma's voor landelijke en provinciale aanpak

Er zijn nieuwe programma's nodig om het resterende deel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) uit te gaan voeren. Zowel landelijk als provinciaal moet er zo'n uitvoeringsprogramma komen, waarin naast een nieuw tijdpad ook prioriteiten worden opgenomen voor beheer, inrichting en verwerving van de EHS.

Dit heeft LTO Nederland laten weten in een brief aan de Tweede Kamer met het oog op het debat over regeringsverklaring en begrotingsbehandelingen. Wat LTO betreft gaat in die programma's de zekerstelling van beheer boven verwerving van nieuwe gronden, zodat de investeringen in bestaande natuur behouden blijven.

Op de delen van de huidige EHS-opgaven die niet volgens het oorspronkelijke tijdpad worden gerealiseerd, zal volgens LTO de zogeheten (planologische) schaduwwerking moeten vervallen. Dat geldt zeker ook voor de zogenoemde robuuste verbindingszones die in het Regeerakkoord zijn geschrapt. Zoals bekend zet LTO ook vraagtekens bij compensatie van natuur voor woningbouw en industrie. Als hiertoe al wordt overgegaan, zal die compensatie bij voorrang gezocht moeten worden in de zogenoemde prioriteringsgebieden van de EHS.

In de brief noemt LTO het begrijpelijk, dat de economische situatie leidt tot een pas op de plaats voor investeringen in nieuwe natuur. Voor het vaststellen van nieuwe prioriteiten voor de EHS biedt het breed gedragen manifest 'Natuur, landschap en economie in een vitaal platteland', dat LTO en meerdere natuurorganisaties een paar maanden geleden afsloten, voldoende handreikingen, vindt de land- en tuinbouworganisatie.

LTO is van mening dat de financiering van natuurbehoud doelgerichter kan worden aangepakt als prioriteiten worden gesteld ten aanzien van gebieden en natuurwaarden. Daarbij zou (in volgorde van belang) de trits Natura 2000, EHS en overige natuur als leidraad kunnen dienen. Financiering, (planologische) bescherming en compensatie zouden hierop beter kunnen worden afgestemd.

In de brief verzoekt LTO voorts om de stimuleringsmaatregelen voor groen beleggen overeind te houden. In de financiële bijlage van het regeerakkoord wordt een bezuiniging op deze maatregelen aangekondigd. Met groenfinanciering wordt nu voor circa ¤ 8 miljard geïnvesteerd. Dit komt door middel van innovatieve projecten ten goede aan bijvoorbeeld de glastuinbouw en de biologische landbouw.

Datum : 26 oktober 2010
Nummer : P2933