Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA reageert op stortvloed asieldossiers en dient voorstellen in voor strenger beleid

klok 26 oktober 2010

Hulp en opvang alleen voor wie het echt nodig heeft... Een versnelde procedure voor kansloze asielaanvragen. Dat zijn de belangrijkste elementen in de wetsvoorstellen voor een strenger asielbeleid die de N-VA donderdag neerlegt in de Kamer. Ze zijn bedoeld om een dam op te werpen tegen de stortvloed aan nieuwe asielaanvragen.

De asielcrisis deint uit: er zijn nu al zesduizend opvangplekken te kort; er is al voor 300.000 euro aan dwangsommen uitbetaald. Het aantal asielzoekers is gestegen van 1.160 in april tot 1.905 in september en piekt nu boven de 2.000 per maand. Deze quasi verdubbeling van de instroom kan de overheid onmogelijk opvangen met extra personeel en extra opvangplekken alleen. Structurele maatregelen zijn nodig : een fundamentele hervorming van het spaak gelopen asielsysteem. De N-VA start de discussie met een herschreven asielprocedure in de Vreemdelingenwet en een aangepaste en ingeperkte Opvangwet.

Opvangwet : hulp en opvang voor wie het echt nodig heeft Kamerlid Theo Francken : "In volle asielcrisis blijkt dat 29 % van de bewoners van de opvangcentra niet eens een asielaanvraag lopen heeft. Van die 73 % asielzoekers is dan nog een groot deel meervoudig asielaanvrager, die volgens de Europa niet eens recht heeft op opvang. België heeft deze crisis zelf veroorzaakt door een veel te lakse wetgeving. Ons wetsvoorstel wil de opvang strikt beperken voor wie het écht nodig heeft : de bona fide kandidaat-vluchteling uit een onveilig land, gedurende zijn eerste procedure. Op deze manier kan tot de helft van de opvangplekken vrijgemaakt worden."

Hervorming asielsysteem : versnelde procedure voor kansloze aanvragen Kamerlid Sarah Smeyers : "Van alle asielzoekers wordt 8 op 10 geweigerd. Een groot deel legt een asielaanvraag af zonder enige kans op erkenning, bijvoorbeeld omdat ze uit landen komen waar amper inbreuken tegen de mensenrechten voorkomen: Armenië en de Balkan (Servië, Macedonië, Albanië, Roemenië en Bulgarije). Het probleem bij de huidige asielprocedure is dat elke asielzoeker meteen vertrokken is voor een lange asielprocedure die tot 16 maand kan oplopen, en dus 16 maanden recht op opvang garandeert. In Nederland is dat 4,5 maanden, in Portugal 6 maanden. Ons wetsvoorstel wil het asielsysteem drastisch hervormen, via de introductie van een versnelde procedure voor kansloze asielaanvragers. Eindelijk structurele maatregelen in plaats van nutteloze symptoombestrijding."

De N-VA wil een dergelijke versnelde procedure invoeren - zoals die ook in Frankrijk bestaat - voor asielzoekers die uit veilige landen komen, die tegenwerken bij de vaststelling van hun identiteit, geen asielrelaas hebben of frauduleuze documenten gebruiken. Zij krijgen wel een onderzoek, maar dat wordt snel afgerond: de beslissing valt binnen de twee weken. Proceduremisbruik wordt enkel tegengaan door een niet-schorsend annulatieberoep. Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be