FNV KIEM

Actiecomité tegen bezuinigingen publieke omroep opgericht

dinsdag 26 oktober 2010

Op donderdag 21 oktober is een aantal omroepmedewerkers en FNV KIEM-bestuurder Martin Kothman bijeen gekomen Er is toen een eerste aanzet gegeven voor een campagne tegen de bezuinigingen op de publieke omroep. Onder het motto 'voor een breed beeld - tegen het kwart van Rutte' verzetten wij ons tegen de bezuinigingen van ongeveer een kwart van het omroepbudget die het kabinet-Rutte wil doorvoeren.

Zwart van Rutte
Dat kun je gerust het Zwart van Rutte noemen, want die ingreep zou het beeld voor een kwart 'op zwart' zetten, of het nou gebeurt door te snijden in programma's, redacties, besturen of hele netten. En natúúrlijk zal dat niet letterlijk gebeuren, en natúúrlijk is er ook nog radio, internet en bladen. Maar voor het publiek betekent het dat een ´kwart op zwart´gaat. De campagne die wij gaan ontwikkelen moet publiek, personeel én politiek duidelijk maken hoe belangrijk een pluriforme publieke omroep is. Omroepwerkers hebben ieder hun eigen belang en achtergrond maar die publieke omroep - dat brede beeld - dat delen wij, van regio tot Wereldomroep. Daarom kunnen we - zonder nog in te gaan op specifieke bezuinigingen of alternatieven - wel al zeggen dat deze ingreep te ver gaat. Een kwart bezuinigen zal dat brede beeld versmallen. Sport, cultuur en politiek zullen merken dat er minder ruimte voor hen is. Het beeld versmalt, het geluid verschraalt, het geld regeert.

Bijeenkomst op 4 november
Zo'n campagne met een gezamenlijk kader kan door iedere omroep of medewerker zelf worden ingekleurd. Graag nodigen wij alle medewerkers van de publieke omroep uit mee te denken over de uitwerking van zo'n actie. Kom daarom op donderdag 4 november om 10 uur naar het Ned 3/gebouw op het Mediapark in Hilversum. Er staat nog niets vast, je bent vrij om te zeggen wat je wilt. Maar voorop staat dat het Zwart van Rutte moet worden voorkomen.

Bezorgde Omroepmedewerkers
De Bezorgde Omroepmedewerkers zijn na vijf jaar afwezigheid terug. Volg ons voorlopig via Facebook
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000544661589 en Twitter http://twitter.com/#!/BezorgdeOmroep
Luister naar Lunch! van afgelopen vrijdag op Radio 1 (vanaf 05'10") http://player.omroep.nl/?aflID=11591754