Artsen zonder Grenzen

Eerste aidsmedicijnpatent voor patentenpool UNITAID binnen

26-10-2010

Het eerste patent voor de patentenpool is binnen. Het Amerikaanse NIH (National Institutes of Health) heeft aangekondigd het (deel)patent op het aidsmedicijn darunavir te delen. Met de patenten in de patentenpool kunnen fabrikanten goedkopere medicijnen produceren of nieuwe ontwikkelen. Nieuwere, betere en goedkopere aidsmedicijnen zijn van levensbelang voor miljoenen aidspatiënten wereldwijd. Vorig jaar deed Artsen zonder Grenzen een internationale oproep aan mensen om mee te doen aan een e-mailactie om geneesmiddelenfabrikanten te vragen hun patenten in de patentenpool `te stoppen'.

Meer patenten aidsmedicijnen nodig

`Dit is een grote steun in de rug voor de patentenpool. Het feit dat de NIH heeft toegezegd te bekijken welke andere aidsmedicijnen uit haar hele portfolio geschikt zouden zijn om in de patentenpool te stoppen, is veelbelovend,' aldus Tido von Schoen-Angerer, directeur van de Artsen zonder Grenzen internationale medicijnencampagne Campaign for Access to Essential Medicines. `Maar dit patent is helaas niet voldoende om goedkopere versies van darunavir te produceren. We moeten nu hierop voortbouwen. Het is de verantwoordelijkheid van de geneesmiddelenfabrikanten die de andere patenten hierop, en op andere belangrijke aidsmedicijnen in handen hebben aan de patentenpool mee te doen. De klok tikt voor miljoenen mensen.'

Deelpatent aidsmedicijn

Het NIH bezit een patent dat betrekking heeft op een molecuul van darunavir dat de NIH samen met de University of Ilinois (Chicago) heeft ontwikkeld. Het gaat dus om een deelpatent van het aidsmedicijn darunavir (merknaam Prezista). Om generieke versies van dit medicijn te kunnen ontwikkelen, is het echter nodig dat ook farmaceutisch bedrijf Tibotec, een dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson & Johnson, zijn additionele patenten in de patentenpool stopt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft darunavir in haar richtlijnen opgenomen als potentiële derdelijnsmedicatie: aidsremmers voor die patiënten die geen baat (meer) hebben bij standaard- en tweedelijnsmedicijnen.

Patentenpool: de werking

Derdelijnsmedicijnen zijn belangrijk omdat mensen met hiv levenslang medicatie nodig hebben. Op den duur ontwikkelt hun lichaam resistentie tegen de geneesmiddelen die zij gebruiken, wat betekent dat ze op nieuwere medicijnen moeten overschakelen om te kunnen (over)leven. Die nieuwere, betere - en duurdere - aidsremmers zijn wel beschikbaar voor patiënten in de VS en Europa, maar niet in de arme landen. De patentenpool, een initiatief van internationale organisatie UNITAID, biedt hiervoor een oplossing. Met de patentenpool kunnen geneesmiddelenfabrikanten hun patenten delen met andere fabrikanten. Hierdoor wordt het mogelijk nieuwe, betere en goedkopere aidsmedicijnen te ontwikkelen die ook bereikbaar zijn voor aidspatiënten in arme landen. Darunavir wordt als generiek (merkloos) medicijn geproduceerd in India, maar kan vanwege de geldende patentrechten niet overal ingevoerd worden.

Resultaat e-mailactie

Vorig jaar werden er wereldwijd 295.614 e-mails, waarvan 5.565 vanuit Nederland, verstuurd via de Artsen zonder Grenzen e-mailactie. Artsen zonder Grenzen behandelt wereldwijd 160.000 mensen met hiv en aids en is daarvoor afhankelijk van de beschikbaarheid van betaalbare, generieke aidsmedicijnen. Het gebrek aan toegang tot nieuwere aidsmedicijnen vormt echter een levensbedreigend obstakel voor onze patiënten. Artsen zonder Grenzen heeft een lijst gemaakt van de belangrijkste aidsmedicijnen waarvan wij vinden dat die in de patentenpool moeten komen, o.m.: darunavir (patent in handen van Tibotec/Johnson & Johnson), atazanavir (Bristol-Myers Squibb), ritonavir (Abbot), raltegravir (Merck), etravirine (Tibotec/Johnson & Johnson), tenofovir (Gilead).

Wat is de patentenpool?


* Bekijk de animatiefilmpjes

* Lees meer uitleg, achtergrondinformatie en de hele lijst van aidsmedicijnen