Bezuinigingen treffen uitvoering Meldcode Huiselijk geweld

26/10/2010 12:26

Stichting De Meeuw

De Meeuw wordt gekort op trainingen Meldcode huiselijk geweld

Professionals worden verondersteld de Meldcode juist te hanteren, maar een Meldcode op papier is nog geen Meldcode in praktijk!

In de week waarin landelijk de publiekscampagne tegen huiselijk geweld van start gaat met tv- en radiospots hoort Stichting de Meeuw van de GGD Rotterdam dat de subsidie voor trainingen en workshops voor professionals op het gebied van huiselijk geweld per 1 januari 2011 wordt gehalveerd. In 2012 wordt de subsidie geheel beëindigd. De GGD stelt dat veel organisaties in Rotterdam de Meldcode huiselijk geweld hebben ondertekend en verwacht dat de reeds getrainde instellingen in staat zijn hun kennis en vaardigheden over te dragen aan derden. Stichting de Meeuw ziet echter dat een Meldcode op papier nog geen Meldcode is in de praktijk. Daarom pleit Stichting de Meeuw - in tegenstelling tot een korting - juist voor een verdere prioritering van trainingen, en dan vooral aan pedagogisch medewerksters in de kinderopvang en peuterspeelzalen/voorscholen.

Een Meldcode op papier is nog geen Meldcode in praktijk!

Inderdaad hebben veel instellingen de meldcode ondertekenend, maar in de praktijk moet de Meldcode nog handen en voeten krijgen. Stichting de Meeuw pleit daarom - in tegenstelling tot een korting - juist voor een prioritering van trainingen aan pedagogisch medewerksters in peuterspeelzalen/voorscholen en in de kinderopvang, waarbij zij leren om signalen van kindermishandeling te herkennen en daar een vervolg aan te geven. De Meeuw heeft hier twee redenen voor: jonge kinderen verdienen extra aandacht en trainingen voor pedagogisch medewerksters en leidinggevenden voorschoolse voorzieningen zijn hiervoor nodig.

Extra aandacht voor het jonge kind is noodzakelijk

De statistieken laten nog steeds aanzienlijke aantallen van kindermishandeling zien. Jonge kinderen van 0 - 3 jaar zijn zelfs oververtegenwoordigd, en dat terwijl we van het Rotterdamse AMK weten dat huisartsen en kinderdagverblijven het minst melden. En dat is extra erg omdat jonge kinderen kwetsbaar zijn en zelf niet in staat zijn om iets aan hun situatie te veranderen. Het belang van vroegtijdige interventie is daarom groot, de impact van kindermishandeling op het verdere leven is ook groot. Een kinderdagverblijf, voorschool of peuterspeelzaal is vaak de eerste plek buitenshuis die met regelmaat bezocht wordt: dit is een belangrijke mogelijkheid om signalen op te pakken. Juist vanwege het intensieve contact met de kinderen kunnen pedagogisch medewerkers signalen oppikken die niet direct voor het oog zichtbaar zijn. Daarbij is de kinderopvang laagdrempelig; voor ouders kan het een vertrouwde plek zijn waar het relatief toegankelijk is om over problemen te praten.

Aanbod voor pedagogisch medewerksters en leidinggevenden voorschoolse voorzieningen nodig

Kindermishandeling blijkt de pedagogisch medewerkers diep te raken; regelmatig hebben zij ofwel vanuit hun werkervaring met kinderen danwel vanuit hun eigen gezinsachtergrond ingrijpende ervaringen gehad. Het juist interpreteren van signalen van kindermishandeling moet je leren, evenals het geven van een adequaat vervolg op je vermoedens. Het hierin trainen kan je niet aan kinderopvangmanagers overlaten, daar zijn professionele trainers voor vereist. Bij een in-company training wordt gelijktijdig gewerkt aan het maken van heldere afspraken en aan een cultuur waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen en signalen en niet-pluis-gevoelens durven te bespreken. In de trainingen is daarom ook aandacht voor de rol van de leidinggevende, die verantwoordelijk is voor de cultuur, het levend houden van het protocol (de meldcode) en het onderhouden van contacten met externe hulpverleners. Het is nog te vroeg om als gemeente deze thematiek helemaal los te laten en er van uit te gaan dat kinderdagverblijven en peuterspeelzalen die de Meldcode hebben ondertekend het verder zelf wel regelen.

Stichting de Meeuw

Stichting de Meeuw is een stedelijke begeleidingsorganisatie die werkt aan meer kansen voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Stichting De Meeuw ontwikkelt daartoe programma's, activiteiten en methodieken voor scholen, peuterspeelzalen en andere welzijnsinstellingen en traint, coacht en adviseert leraren, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden.

www.StichtingdeMeeuw.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.StichtingdeMeeuw.nl