Senternovem

26-10-2010 |

Geen bouwstop voor excellent gebied `Amsterdam Houthaven'

Gisteren heeft wethouder Van Poelgeest in een brief over de zogenoemde `bouwstop' in Amsterdam laten weten dat het plan Houthaven in zijn geheel door kan gaan. Wel is de opdracht meegegeven het plan aan te passen, zodat het rendement op de investering sterk verbetert.

Concreet moet het plan voor EUR 50 miljoen geoptimaliseerd worden, waarbij gedacht wordt aan mogelijke heroverweging van de planfasering en van de Spaarndammertunnel. Daarnaast wordt gezocht naar verdichtingsmogelijkheden en besparingen op het materiaalgebruik in de openbare ruimte.

Projectenschouw
De ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam staat onder druk. Het aantal plannen waaraan wordt gewerkt blijkt te groot om een economische teruggang goed door te komen. Als gevolg hiervan besloot het College om, naast diverse generieke maatregelen, over te gaan tot een analyse van alle projectplannen. Daarbij wordt bij elk plan de afweging gemaakt of de voorbereiding en uitvoering van plannen en plandelen al of niet kan worden doorgezet. Deze zomer is begonnen met een schouw van de 13 grootste projecten, waaronder de Houthaven. Binnen het plan Houthaven hoeft niet geschrapt te worden.

Het huidige plan Houthaven
Het gebied in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt verandert de komende jaren in zeven groene, autoluwe wooneilanden in het IJ, met in totaal 1700 woningen en 70 woonboten. Op de kop van de pontsteiger komt een bijna 90 meterhoog gebouw met appartementen. Verder bestaat het plan uit 50.000 m2voorzieningen, waaronder bedrijfs- en kantoorruimtes, horeca, scholen, een hotel en een zorgcentrum. Naar verwachting start de bouw eind 2011. Hierna wordt het gebied in fases ontwikkeld en opgeleverd.

Wijzigingsdatum |

26-10-2010