Eerste officiële bruinebonenwedstrijd van start

26/10/2010 13:11

HAK

HAK verspreidt 10.000 wedstrijdbonen

Giessen, 26 oktober 2010 - HAK, groenten, fruit en peulvruchten specialist, start de eerste officiële bruinebonenwedstrijd van Nederland. Overtuigd van de kracht van zijn Zeeuwse bruine bonen organiseert HAK een wedstrijd voor jong en oud om in 3 weken tijd de hoogste bonenplant van Nederland te kweken. Leerlingen van Basisschool de Stek in Houten gingen dinsdag als eerste van start.

Basisschool de Stek start wedstrijd

Het kweken van de hoogste bonenplant van Nederland begint heel klein; met het kiemen van een bruine boon. Kinderen van Basisschool de Stek in het Utrechtse Houten kregen dinsdag vanwege de toepasselijke naam van hun school de primeur: zij mochten als eerste hun boon planten en zo starten in de landelijke wedstrijd. De 100 startende kinderen hebben 3 weken de tijd om hun plantje uit te laten groeien maar krijgen de komende 2 maanden concurrentie van de rest van Nederland.

10.000 startpakketten

Voor de wedstrijd heeft HAK 10.000 startpakketten klaarliggen met een officiële wedstrijdboon, een turftablet, uitleg en een leuke verrassing. Deelnemers kunnen op http://www.hakbruinebonen.nl gratis een startpakket aanvragen om zelf thuis aan de slag te gaan. Zodra de officiële wedstrijdboon thuis ontvangen en geplant is, moet deze aangemeld worden op de website. Na aanmelding hebben deelnemers 3 weken de tijd om hun boon uit te laten groeien tot de hoogste bonenplant van Nederland. Tijdens de wedstrijd kunnen deelnemers hun plant met bijgeleverd meetlint meten en foto's uploaden om de voortgang te laten zien.

De onderschatte kracht van de bruine boon

Veel volwassenen en kinderen kennen de oorsprong en kracht van peulvruchten niet meer. De eerste officiële bruinebonenwedstrijd, georganiseerd door HAK, wil iedereen de kracht van bruine bonen en hun mooie groei laten ontdekken. Voedingsdeskundige Yneke Vocking: "Door deelname kan je weer lekker met je handen in de aarde en de rest van Nederland je groene vingers laten zien. Door het zelf te laten groeien ga je eten echt waarderen."

Bruine bonen maken van oudsher deel uit van de Nederlandse keuken. Het zijn ware krachtpatsers: rijk aan voedingsvezels en eiwitten. Daardoor zijn bruine bonen ook zeer geschikt als vleesvervanger. Bovendien bevatten ze vitamine B1, fosfor, ijzer en magnesium. En je kunt er makkelijk en snel mee variëren in recepten. Daarom geeft HAK zijn Zeeuwse bruine bonen hernieuwde aandacht met de wedstrijd.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hakbruinebonen.nl