CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Bewaak Romarechten in heel Europa, niet alleen Frankrijk

Wed 20-10-2010

Terwijl de EU zich blindstaart op Sarkozys problematische Romabeleid, zijn Roma in andere EU-landen slachtoffer van segregatie, fysiek geweld en haat, zegt CEJI.
CEJI deed vorige week een vlammend beroep op beleidsmakers in de EU: de Brussels-Joodse organisatie is bezorgd over de behandeling van Roma in Oost Europa en delen van West Europa.
"Wij doen een beroep op alle Europese beleidsmakers om geen acties te ondernemen die de rechten van de Roma of enige andere minderheidsgroep in gevaar brengen," zei CEJI in een persverklaring.

Volgens CEJI negeren Europese leiders de laatste tijd de uitgesproken discriminerende behandeling van Roma gemeenschappen in verschillende Oost-Europese landen, terwijl alle aandacht gericht is op zorgwekkende stappen van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Diens beleid om zo genoemde `criminele Roma' te deporteren en hun kampen af te breken is problematisch en beperkend , stelt CEJI, maar dit valt in het niet vergeleken met de segregatietaktieken, lichamelijk geweld en fanatieke ophitsing waaraan de Roma in Bulgarije, Slowakije, Hongarije en andere EU-landen worden blootgesteld.

Als we niet oppassen, ontstaan er door deze ongelijke handhaving van mensenrechten binnen de EU twee verschillende sets normen en waarden die de foute boodschap uitzenden dat het mishandelen van minderheden op sommige plaatsen wel kan worden getolereerd, waarschuwt CEJI. De NGO vindt het hanteren van uniforme maatstaven voor de behandeling van minderheden een cruciale toets voor de mensenrechtenpolitiek van de Europese Unie.

CEJI doet daarom een klemmend beroep op de EU om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de voortgaande bouw van afscheidingshekken die Roma buiten de Roma-vrije steden moeten houden in oostelijk Slowakije, dat met 450.000 Roma een grotere gemeenschap heeft dan Frankrijk. CEJI ziet een rechtstreeks verband tussen dergelijke methoden en de berichten over wreedheden tegen Roma door de politie in Slowakije.

Bovendien dringt CEJI er bij de Europese Commissie op aan de Hongaarse autoriteiten aan te sporen stelling te nemen tegen de haatzaaiende retoriek van de op twee na grootste partij van het land, de openlijk racistische Jobbikbeweging. Jobbikleiders stelden op 6 oktober voor om Hongaarse Roma - 600.000 in getal - op te sluiten in concentratiekampen.
CEJI zou graag een vervolg zien op de waarheidsvindingmissie naar Bulgarije door de EU-commissaris voor de Mensenrechten Thomas Hammerberg. Deze bekritiseerde vorig jaar Bulgarije voor het mishandelen van haar Romagemeenschap van 800.000 mensen, van wie sommigen in "mensonterende omstandigheden" leven.

Tegelijkertijd doet CEJI een beroep op de leiders van de Romagemeenschap in heel Europa om hun stem te verheffen in de Europese media en de huidige gespannen situatie te verlichten door de leden van hun gemeenschap te steunen in hun integratieproces, met respect voor de wetten van de EU-landen.

Er moet een eind komen aan deze onmenselijke situatie na eeuwen van discriminatie en sociale uitsluiting van Roma in Europa, zegt CEJI.