Gemeente Lingewaard


Aanpak Gendtse waard opgeschort

Maandag 11 oktober 2010 heeft de gemeente Lingewaard, samen met de dienst landelijk gebied (DLG) en Rijkswaterstaat (RWS) de bewoners van de Gendtse waard geïnformeerd over de voortgang van het plan voor de herinrichting van de Gendtse waard. De conclusie van de avond was dat het plan weer niet door lijkt te gaan en het plan voorlopig is opgeschort.

Aanleiding
Het in het afgelopen jaar door DLG gemaakte plan voor de herinrichting van de Gendtse waard is bedoeld om de maatregelen uit een aantal Rijksbesluiten o.a. de planologische kernbeslissing (PKB) Ruimte voor rivieren, nadere uitwerking rivierengebied (NURG) en de kaderrichtlijn water (KRW) integraal uit te kunnen voeren. Voor dit integrale plan is een milieu effect rapportage opgesteld om de milieueffecten in beeld te brengen.

Omdat de maatregelen uit de PKB onderdeel uitmaken van een landelijk pakket aan hoogwaterveiligheid maatregelen heeft Rijkswaterstaat (RWS) alle plannen op de Waal (waaronder Gendtse waard) beoordeeld op hun gezamenlijke effect. Uit dit onderzoek blijkt nu dat de maatregelen in de Waal bij Gendt voor 95% waarschijnlijk niet nodig zijn, omdat de maatregelen bij Lent (teruglegging dijk) en Millingen (Millingewaard) meer effect hebben dan vooraf verwacht.

Verlagen van kribben
Mocht nu blijken dat deze twee maatregelen in de praktijk toch onvoldoende zijn dan gaat Rijkswaterstaat over tot het verlagen van de kribben in de Waal en als laatste worden de maatregelen in de Gendtse waard uitgevoerd. In december 2010 worden onderzoeken afgerond en zal definitief blijken of de maatregelen in Gendt niet nodig zijn.

Beslissing
Een en ander betekent dat het integrale plan voor de Gendtse waard in de huidige vorm zeer waarschijnlijk komt te vervallen. Voorlopig zijn de plannen zoals dat heet opgeschort tot volledig duidelijk is wat het effect is van de maatregelen in Lent. Opgemerkt dient te worden dat de gemeente en de burgers teleurgesteld zijn in het feit dat nu - na zoveel jaren van voorbereiding de uitvoering zo dicht bij is, de plannen alsnog bijgesteld moeten worden.

Desalniettemin buigen Dienst Landelijk Gebied en de gemeente Lingewaard zich momenteel over de vraag hoe nu verder met de Gendtse waard. Immers voor de Gendtse waard resteren wel de opgaven voor de realisatie van nieuwe natuur, inrichting natuurvriendelijke waaloevers en de aanleg van een meestromende nevengeul.
Duidelijk is dat deze vraag pas volledig beantwoord kan worden nadat het rijk besloten heeft welke maatregelen voor de Gendtse waard nodig zijn en welke rijksbudgetten hiervoor beschikbaar zijn.

Uiterwaarden

(Geplaatst: 26 oktober 2010)