Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 26 oktober 2010

Nieuwe verkeersprojecten vanaf 2011

Door: afdeling Communicatie - Wilma van Wensem

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer (UVV) 2011. Hierin staat welke nieuwe verkeersprojecten de gemeente volgend jaar wil oppakken. Net als de afgelopen jaren krijgen de verbetering van de verkeersveiligheid en het stimuleren van het fietsverkeer prioriteit. Daarnaast is er volgend jaar veel aandacht voor de verkeersstructuur op bedrijventerrein Ede-West.

Projecten

In Ede-West wordt de verkeersstructuur op het bedrijventerrein aangepast, om zo de doorstroming te verbeteren. De keuze en de uitvoering wordt samen met onder meer het Edes Bedrijven Contact bepaald. Op de route Ede-Veenendaal worden maatregelen getroffen om het fietsgebruik te stimuleren, ook richting bedrijventerreinen. Verder worden de verkeerslichten op de hoofdroutes, voor zover dit nog niet is gebeurd, uitgerust met Korte Afstands Radio (KAR). Hiermee kan bijvoorbeeld de brandweer de verkeerslichten beïnvloeden, waarmee zij sneller ter plaatse kan zijn. Ook met de aanleg van 30 km-zones wordt doorgegaan. In 2011 is Bennekom zuidwest aan de beurt en worden voorbereidingen getroffen voor de invoering in Veldhuizen B. In totaal investeert de gemeente komend jaar 2,75 miljoen euro in nieuwe verkeersprojecten. Een deel van deze kosten wordt betaald uit subsidies.

Elk jaar

De gemeente Ede legt elk jaar de uit te voeren verkeersprojecten vast in het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer. Voor een deel gaat het om jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals kleine aanpassingen naar aanleiding van klachten. Het voorstel is om daarnaast in 2011 een aantal nieuwe infrastructurele projecten te starten. Deze zijn gebaseerd op de in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) en de Actieprogramma's Fiets en Verkeersveiligheid.

Afgestemd

De verkeersprojecten worden waar mogelijk goed afgestemd met onderhoudswerkzaamheden en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Dit is niet alleen efficiënt, maar het zorgt er ook voor dat de overlast door werkzaamheden voor de omgeving beperkt blijft. In 2011 staan de volgende verkeersprojecten op stapel:

* Fiets Filevrij route Ede-Veenendaal

* Planvorming 30 km-zone Veldhuizen B

* 30 km-zone Bennekom zuidwest

* Verkeersstructuur Ede-West

* Actualisatie actieprogramma's

* Actualisatie verkeersmodel Ede

* Kleine verkeersmaatregelen Werkgroep Verkeerszaken 2011
* 60 km-zone Meulunteren

* Korte Afstands Radio (KAR)

* Uitwerking aanbeveling Groene Golf Team (GGT)
* Fietspromotieplan

* Mobiliteitssteunpunt 2011

* Aanpassing (fiets)opstelstroken Molenstraat/Raadhuisstraat

In december neemt de gemeenteraad een definitief besluit, waardoor de meeste projecten in de loop van 2011 van start kunnen gaan. De uitvoering is in veel gevallen later, omdat hieraan veel voorbereidingen vooraf gaan. Als het zover is, informeert de gemeente de direct betrokkenen uiteraard over de plannen.