Gemeente Almere

Rijk geeft Almere ruim vijf ton voor EigenKrachtWijzer

26-10-2010

EigenKrachtWijzer Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Nationaal Programma Ouderen (NPO) hebben de gemeente Almere een bedrag van EUR 575.000 toegekend voor de doorontwikkeling van de EigenKrachtWijzer.

De EigenKrachtWijzer helpt bij het vinden van oplossingen voor vragen rond wonen, werken, welzijn en zorg in Almere. De website www.eigenkrachtwijzeralmere.nl staat sinds 1 maart online en is sindsdien al ruim vijfduizend keer bezocht. De EigenKrachtWijzer is zo opgebouwd dat de bezoeker via vragenlijsten oplossingen krijgt aangeboden voor het verbeteren van zijn of haar leefsituatie. De eigen kracht is daarbij uitgangspunt.

Vragenlijst werk en inkomen

Van het subsidiebedrag is EUR 75.000 toegekend aan Almere vanuit het Rijksproject Gezamenlijke Beoordeling. De gemeente Almere gebruikt het bedrag om de EigenKrachtWijzer aan te vullen met een vragenlijst over werk en inkomen. De huidige vragenlijsten die de gemeente hanteert, zijn minder geschikt om door werkzoekenden zelf te worden gebruikt. Via de EigenKrachtWijzer is dit wel mogelijk. Ook kunnen werkzoekenden met de EigenKrachtWijzer verschillende probleemgebieden tegelijk verkennen. Ze krijgen zo meer zicht op hun eigen situatie en ze krijgen oplossingssuggesties aangeboden. Waar nodig worden ze doorverwezen naar een werkconsulent of een andere hulpverlener.

De vragenlijst over werk en inkomen wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met ketenpartners (onder andere MEE IJsseloevers, Kwintes, VMCA) en met Werkplein Almere.

Bredere implementatie

De overige EUR 500.000 van de Rijkssubsidie is toegekend in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg. De gemeente Almere gebruikt het bedrag om de EigenKrachtWijzer breder te introduceren in de stad. Ook voert de gemeente een onderzoek uit naar de gebruiksvriendelijkheid en de effectiviteit van de EigenKrachtWijzer, onder andere bij kwetsbare ouderen. Waar mogelijk wordt de werkwijze van de EigenKrachtWijzer uitgebreid naar andere gemeenten. Hoewel de website is gebaseerd op de Almeerse situatie, kan deze gemakkelijk worden aangepast aan specifieke omstandigheden in andere steden. Voor de verdere doorontwikkeling van de EigenKrachtWijzer streeft Almere dan ook naar samenwerking met andere gemeenten. Hiervoor wordt een vereniging opgericht.

Samenwerking

De EigenKrachtWijzer is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente Almere, de GGD, Stichting De Schoor, Triade, Kwintes, VMCA, MEE IJsseloevers, Zorggroep Almere, CIZ en de Wmo-Raad. Alle vragenlijsten voor intake en indicatiestelling die deze organisaties gebruiken, zijn in de EigenKrachtWijzer verwerkt. De EigenKrachtWijzer is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Flevoland en de gemeente Almere in het kader van het Investeringsprogramma Flevoland-Almere.