Rechtbank Haarlem


Kantonrechter wijst verzoek beëindiging arbeidsovereenkomst wegens haarlengte toe

Rechtbank Haarlem, 26 oktober 2010 - Vliegtuigmaatschappij KLM heeft de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met een stewardess te beëindigen, omdat de KLM de lengte van het haar (kaalgeschoren) van de vrouw onacceptabel vond. De kantonrechter heeft het verzoek toegewezen.

Uitgangspunt is dat de werkgever voorschriften mag geven over de uiterlijke verzorging van het personeel en de door hen tijdens het werk te dragen kleding. Het hebben van zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar bij cabinepersoneel past niet bij de uitstraling die de KLM tegenover het publiek wil hebben en is om die reden dan ook door de KLM verboden. Daarmee wordt weliswaar een zekere inbreuk gemaakt op de vrijheid die een werknemer heeft om zelf voor een bepaald uiterlijk te kiezen, maar die inbreuk is in dit geval niet in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid. Het hebben van langer hoofdhaar dan gewenst, heeft uiteraard wel consequenties voor de vrije tijd van de werknemer, maar het bijna kaalscheren van het hoofd bij vrouwen is maatschappelijk nog niet zo algemeen aanvaard of gebruikelijk dat een dergelijke haardracht niet als extravagant kan worden beschouwd.

Wie kiest voor het beroep van stewardess, accepteert volgens de kantonrechter daarmee ook dat tijdens het werk een uniform moet worden gedragen en dat strenge regels aan het uiterlijk worden gesteld. De stewardess heeft dat in zekere zin ook geaccepteerd: naar aanleiding van waarschuwingen heeft zij keer op keer toegezegd dat zij de regels zou naleven. Vooral ook heeft zij toegezegd dat de lengte van haar haar tenminste 1 centimeter zou zijn. Door wederom het haar zodanig kort te laten knippen dat hierdoor discussie ontstond over de lengte, heeft de stewardess het vertrouwen van de KLM zodanig beschaamd dat een vruchtbare samenwerking naar het oordeel van de kantonrechter niet meer mogelijk is.

De spijtbetuigingen van de stewardess kunnen daaraan niet af doen: de KLM heeft lang genoeg geduld betoond en de stewardess voldoende kansen gegeven om haar gedrag te verbeteren. Ook de stelling van de stewardess dat zij verder altijd goed functioneerde en er, ondanks het korte haar, representatief uitzag, kan in het voorgaande geen verandering brengen. Het gaat hier immers om overtreding van specifieke regels betreffende het uiterlijk.

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 26 oktober 2010