Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen in Haïti: cholerabehandelfaciliteiten worden uitgebreid

26-10-2010

Artsen zonder Grenzen teams breidt haar werk in verband met cholera in Haïti verder uit, in voorbereiding op eventuele verdere verspreiding van de ziekte. Op dit moment zijn er 8 behandelfaciliteiten beschikbaar in de Artibonite regio en in en rondom Port-au-Prince. Sinds vrijdag geeft Artsen zonder Grenzen ondersteuning aan het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid bij het bestrijden van de cholera-uitbraak. Hoewel er de laatste tijd positieve ontwikkelingen zijn, blijft waakzaamheid geboden.

450 patiënten in St. Marc

De afgelopen 2 dagen zijn er rond de 450 patiënten behandeld in het St. Nicholas ziekenhuis in de stad St. Marc, dichtbij het epicentrum van de cholera-uitbraak in de Artibonite regio. Ook is er een isolatie-unit opgezet. Er komen nog steeds veel mensen naar het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis voor behandeling, maar deze verkeren in een minder ernstige staat dan de mensen in de eerste dagen van de uitbraak. `Dat wijst erop dat mensen voorzorgsmaatregelen nemen, en dat men weet hoe belangrijk de juiste hygiëne is en dat ze direct medische hulp moeten zoeken als de eerste symptomen zich openbaren,' aldus Federica Nogarotto, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen ter plaatse.

Cholerabehandelcentra en -units

In de plaats Petite Rivière, waar Artsen zonder Grenzen sinds 23 oktober werkt, zijn meer dan 230 mensen opgenomen voor behandeling in het overheidsziekenhuis. In totaal hebben Artsen zonder Grenzen teams de afgelopen dagen 2.000 mensen voor acute waterige diarree behandeld in Haïti. Waterige diarree is een van de symptomen die gelden voor cholera. Om cholera te bevestigen is echter een laboratoriumtest nodig. De behandeling is echter hetzelfde, te beginnen met het tegengaan van uitdroging.

Voorbereiding

Artsen zonder Grenzen zet de voorbereiding voort, mocht de cholera-uitbraak zich nog verder verspreiden. Naast de 8 behandelfaciliteiten die inmiddels gereed zijn, wordt er ook een cholerabehandelcentrum met 400 bedden opgezet op een voetbalveld vlakbij het St. Nicholas ziekenhuis; een behandelcentrum in Léogâne, ten zuidwesten van Port-au-Prince, en 2 cholerabehandelcentra in Port-au-Prince. In totaal zal Artsen zonder Grenzen een behandelcapaciteit van 800 bedden hebben.

Port-au-Prince

Klachten als waterige diarree zijn niet ongewoon in het Port-au-Prince van na de aardbeving van 12 januari. De afgelopen maanden hebben Artsen zonder Grenzen teams veel mensen hiervoor behandeld. De afgelopen dagen zijn er 34 nieuwe patiënten binnengekomen in de hulpprojecten van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince. Mensen met mogelijke symptomen van cholera kunnen terecht in het vaste cholerabehandelcentrum (20 bedden), in de 2, nog op te zetten, cholerabehandelcentra en in verschillende cholerabehandelunits die ingericht worden bij de bestaande Artsen zonder Grenzen projecten.

Voorkomen

`De beste manier om cholera te bestrijden, is te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Aangezien cholera door besmet water overgebracht kan worden, houdt dat dus in dat je ervoor zorgt dat mensen aan schoon drinkwater kunnen komen,' licht David Olson, medisch adviseur en choleraspecialist van Artsen zonder Grenzen, vanuit Haïti toe. `In de daklozenkampen in Port-au-Prince wordt veel schoon drinkwater gedistribueerd, dus de kans dat zij in aanraking kunnen komen met besmet water, is kleiner. En hopelijk daarmee ook het gevaar van cholera daar.'

Artsen zonder Grenzen teams bieden nog steeds op grote schaal hulp in het Haïti van de aardbeving: bekijk hoe en waar.