Stichting Wakker Dier

Wakker Dier start Meest Sexy Vegetarier verkiezing 2010 (22 oktober 2010)
Vandaag start stichting Wakker Dier voor de vijfde keer de verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër. Tweeëntwintig Bekende Nederlanders (m/v) strijden om de titel van 2010. Op de site
www.wakkerdier.nl/sexyvegetarier kunnen mensen tot 15 december hun stem uitbrengen op hun favoriete mannelijke en vrouwelijke kandidaat. Op 1 december worden de finalisten, drie heren en drie dames, bekendgemaakt en rond Kerst de uiteindelijke winnaars. Alle kandidaten hebben een `zo goed als vegetarische levensstijl'. Af en toe zondigen mag, want: 'beter inconsequent goed, dan consequent fout', is de boodschap die Wakker Dier aan het publiek wil meegeven. Want elke dag dat iemand kiest voor vegetarisch, helpt hij of zij de dieren.

Vegetariërs zijn sexy omdat... Wakker Dier vindt vegetariërs sexy, omdat vegetariërs niet alleen zeggen dat ze van dieren houden maar er ook daadwerkelijk iets aan doen. En, zo bleek uit onze enquête in 2007, vegetariërs zijn dunner, hebben blozende wangen en glanzende haren. Ook zijn vegetariërs gezonder omdat ze gevarieerder eten. Ze hebben dan ook minder kans op hart- en vaatziekten. En zoals Noah Valentyn (winnaar van 2008) zei: "van vegetariërs weet je één ding zeker: ze kunnen nadenken! Ze eten niet klakkeloos wat hen wordt voorgezet". Ook Engels onderzoek bevestigt dat intelligente mensen vaker vegetariër worden. En wat is er nou sexyer dan intelligentie?

Om al deze redenen lanceert Wakker Dier vandaag ook een nieuw T-shirt: Ik ben Sexy want ik eet vegetarisch. De kandidaten zullen de komende tijd vaak in hun T-shirt te zien zijn: net als vorige jaren zullen ze weer actief stemmen werven. Tweets met #wdsv (WakkerDierSexyVegetarier) worden op een live twitterfeed bijgehouden. Op de site vertellen alle kandidaten waarom zij kiezen om vegetarisch te eten.

Winnaars 2006-2009

Vorig jaar koos het Nederlandse publiek voor journalist en schrijver Leon Verdonschot en GTST actrice Inge Schrama. Winnaars van andere jaren waren model Ancilla Tilia, acteur Noah Valentyn (2008), cabaretier Guido Weijers, actrice Monique van der Werff (2007), Marly van der Velde (GTST) en Antonie Kamerling (2006).

Flexitariërs en vegetariërs in opkomst

In 2008 is de link tussen vegetarisme en het klimaat goed op de kaart komen te staan. Een gemiddelde Nederlander veroorzaakt 40% meer uitstoot van broeikasgassen dan een vegetariër. Vegetarisch eten is, behalve goed voor de dieren en het klimaat, ook goed voor de gezondheid (minder obesitasen hart- en vaatproblemen), het milieu (mestprobleem), de natuur (ontbossing voor de teelt van veevoer en overbevissing) en voor het wereldvoedselprobleem. Dit zijn ook de belangrijkste redenen dat het aantal flexitariërs snel toeneemt. Inmiddels laten al 4 miljoen mensen regelmatig vlees links liggen. Het aantal vegetariërs in Nederland ligt rond de 700.000.

Wereldwijd

Wereldwijd wordt de verkiezing georganiseerd door de actiegroep PETA. De winnaars van 2010 zijn Olivia Wilde en Bob Harper. Eerdere winnaars waren Prince, Carrie Underwood, Kristen Bell, Natalie Portman, Andre 3000 van Outkast, Chris Martin, Shania Twain, Tobey Maguire, Alicia Silverstone, Anthony Kiedis, Kellie Pickler en Milo Ventimiglia.