Nederlanders bangst voor spinnen in de wereld

26/10/2010 15:00

Universiteit van Gent

26-10-2010

P e r s b e r i c h t

Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat Nederlanders boven het gemiddelde liggen van bangheid voor spinnen. Bijna 1 op de 10 Nederlanders lijdt zelfs aan arachnofobie. Met name vrouwen, en dan vooral moeders, blijken bang te zijn voor spinnen.

De universiteit van Gent heeft onderzoek gedaan naar spinnenangst en het blijkt dat zowel Nederlanders als Belgen ontzettend bang zijn voor spinnen. Spinnenangst is aangeboren, maar wordt in sommige culturen meer versterkt dan in andere. Opvallend is ook dat vrouwen 5x zo bang zijn als mannen voor de spinnen. Onderzoeker Koen Van Keer; "We zijn steeds minder vertrouwd met natuur en daardoor vinden we spinnen al snel eng. In plattelandsgebieden of derde wereld-landen is er minder arachnofobie".

Op 31 oktober wordt in Nederland op veel plekken Halloween gevierd. Niet geheel toevallig wordt op deze dag een nieuw product gelanceerd dat mensen de stuipen op het lijf jaagt. Dit zijn speelgoed-insecten (en spinnen) voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. De insecten hebben een motortje en jagen veel schrik aan. De speelgoed-insecten zijn te koop bij alle grote speelgoedzaken van Nederland.





http://www.ugent.be/