Fiom biedt online begeleiding bij het verwerken van een abortus

26/10/2010 15:00

Fiom

Stichting Ambulante Fiom biedt nu online begeleiding aan vrouwen vanaf 16 jaar die psychosociale klachten hebben na een abortus. Abortusverwerking.nl is een beveiligde website, dus: anoniem, thuis achter je eigen computer en op een moment dat het jou uitkomt.

In Nederland vinden jaarlijks circa 33.000 abortussen plaats. De meeste vrouwen ondervinden geen langdurige negatieve gevolgen van de ingreep. Echter, één op de vijf vrouwen zegt blijvende emotionele klachten te houden. De nieuwe website biedt informatie over onderwerpen die vrijwel altijd een rol spelen bij de verwerking van een abortus. Via een zelftest is het mogelijk de ernst van je klachten in te schatten. Je kunt online begeleiding krijgen, waarbij je aan de hand van schrijfopdrachten aan de slag gaat met je ervaringen en klachten. Tijdens dit traject word je begeleid door een vaste maatschappelijk werker. Daarnaast is het mogelijk contact te hebben met de Fiom via een chatlijn en e-mail.

Laagdrempelig en interactief

Ook staan er ervaringsverhalen van lotgenoten op abortusverwerking.nl en is er de mogelijkheid zelf een verhaal in te sturen. Via een forum kun je meningen en ervaringen met anderen delen. De Fiom verwacht met dit laagdrempelige en interactieve programma beter, en in een eerder stadium, te kunnen aansluiten bij de behoeften van deze vrouwen. Het programma wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS. De hulpverleningsite is opgezet in samenwerking met Stichting e-hulp.

De Fiom is een gespecialiseerde instelling voor maatschappelijk werk die psychosociale begeleiding, informatie en advies biedt aan iedereen die vragen of problemen heeft op het gebied van onder andere onbedoelde zwangerschap, abortus en abortusverwerking. Kijk voor adressen en overige informatie op www.fiom.nl.

In 2008 zijn in Nederland in totaal 32.983 abortussen uitgevoerd (IGZ, 2009). Dit aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Het merendeel van de abortussen vindt plaats bij vrouwen tussen de 20 en 24 jaar (25,7%). Daarna volgt de groep van 25 tot en met 29 jaar (20,7%). De gemiddelde leeftijd van alle abortuscliënten is 28 jaar. De meest voorkomende leeftijd is 22 jaar. (Landelijke Abortus Registratie 2008, Rutgers Nisso Groep)