Wageningen Universiteit en Researchcentrum
schaalvergroting

Boek 'Anders groeien' werpt nieuw licht op schaalvergroting

26 okt 2010

Twintig specialisten uit de melkveesector werkten aan de totstandkoming van het nieuwe boek Anders Groeien. Het boek over schaalsprong in de melkveesector toont naast de verschillende manieren van bedrijfsontwikkelingen ook de wens van kritische maatschappelijke organisaties.

Het boek Anders Groeien is een samenwerking tussen Wageningen UR livestock Research, ROM 3D en CRV uitgeverij. Initiatiefnemer Paul Galama van WUR: âEen geleidelijk groei van een melkveebedrijf is in veel gevallen niet meer de beste keus. Een schaalsprong, bijvoorbeeld door samenwerking, kan duurzamer zijn zowel arbeidstechnisch alsook om het bedrijf gezond te houden. Een schaalvergroting heeft wel gevolgen voor de inpassing in het landschap en de samenleving. Dit boek toont naast de feiten over de ontwikkelingen in de sector diverse buitenlandse alternatieven over schaalsprong.â
Voorbeelden uit het boek van kansrijke alternatieven voor de Nederlandse sector zijn gebruik maken van centrale voercentra zoals in Israel gebeurt of een grootschalig melkveebedrijf in de VS dat afkalven en melken tot een succesvolle attractie heeft gemaakt.

Landschapsbepalend
In het boek komen ook maatschappelijke organisaties zoals de dierenbescherming en de milieufederatie aan het woord. âDe melkveeveehouderij is landschapsbepalendâ, vertelt Willem Rienks namens ROM 3D. âVeel organisaties zien de koe in de wei als een deel van de identiteit van Nederland. De samenleving heeft iets met de melkveesector en wil meepraten over de ontwikkeling ervan. Dat mag je niet negeren.â

Groeien onomkeerbaar
In het boek Anders groeien beschrijven twintig specialisten uit de sector trends, visies en randvoorwaarden over de schaalsprong. Zij leggen uit dat groeien onomkeerbaar is, maar wel anders kan en ook anders moet. Het gaat niet langer om schaalvergroting, maar om duurzame ontwikkeling. Daarbij waarschuwen critici ook om emoties, die ontstaan in de omgeving door veranderingen, altijd serieus te nemen.

Hoe kunt u het boek bestellen?
Het boek kost ⬠19,95 exclusief ⬠5,- verzendkosten. Anders Groeien is in Nederland te bestellen door ⬠24,95 over te maken op bankrekeningnummer 38.39.05.230 van CRV in Arnhem o.v.v. âbestelling Anders Groeienâ en het adres waar u het boek naartoe wilt laten sturen.

Meer info
In de leaflet staat een uitgebreide beschrijving van het boek.

Contact
Paul Galama
Tel. 0320 - 293 416