Technische Universiteit Eindhoven

TU/e haalt grote Europese subsidie binnen voor onderzoek aan microreactoren

Geplaatst: 26 oktober, 2010

TU/e hoogleraar Volker Hessel heeft een Advanced Grant van 2,5 miljoen euro gekregen van de European Research Council (ERC). De Duitse chemicus zal de subsidie aan de TU/e gebruiken voor onderzoek aan microreactortechnologie.

Prof.dr. Volker Hessel

Volker Hessel is directeur R&D van het Institüt für Mikrotechnik in het Duitse Mainz. Daarnaast is hij als TU/e deeltijdhoogleraar verbonden aan de onderzoeksgroep Chemische Reactortechnologie. Hessel is gespecialiseerd in de intensivering van organische reacties in microreactoren en is erin geslaagd reactietijden terug te brengen van uren tot seconden.

Plannen realiseren
Hessel beschrijft zijn plannen metaforisch als het openen van nieuwe vensters op het gebied van reactortechnologie. Hij krijgt met de ERC-subsidie de mogelijkheid om in Eindhoven een eigen onderzoeksgroep op te zetten en daarmee de ideeën te verwezenlijken die hij bij zijn intreerede als hoogleraar in 2005 schetste. De TU/e is de ideale plaats en partner voor deze ontdekkingstocht; de universiteit staat open voor nieuwe ontwikkelingen.

Het onmogelijke mogelijk maken
In microreactoren verlopen allerlei chemische processen sneller of bij veel lagere temperatuur dan in conventionele reactoren. Bovendien is het mogelijk om in microreactoren reacties te laten plaatsvinden die anders überhaupt niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld door toepassing van extreme omstandigheden zoals hoge temperatuur en druk of het gebruik van ionische vloeistoffen. Om dit uit te voeren, zal Hessel nieuwe apparatuur gaan ontwikkelen.

Professor Jeu Schouten, hoofd van de onderzoeksgroep Chemische Reactortechnologie, is verheugd dat de ERC met deze subsidie het belang onderschrijft van het vertalen van de aanwezige kennis over microreactortechnologie naar nieuwe reacties en chemische producten.

ERC-subsidies
Het procestechnologiecluster van de faculteit Scheikundige Technologie scoort bijzonder goed bij de ERC. In 2008 ontving Schouten zelf een Advanced Grant en de eerder dit jaar uit Twente overgekomen hoogleraar Hans Kuipers nam ook een dergelijke subsidie mee. Dit voorjaar kreeg dr.ir. Niels Deen een ERC Starting Grant van anderhalf miljoen euro.

Bron: Cursor