Plan Nederland

Haïti getroffen door cholera

25 oktober 2010

Tien maanden na de aardbeving kampt Haïti met een nieuw humanitair drama. Een cholera-epidemie heeft het land getroffen, rond Artibonite, in het Centraal Plateau en het westen. De trieste balans staat inmiddels op 253 doden en 3.115 ernstig zieken. De oorzaak is besmet drinkwater. De cholera-uitbraak treft een ander deel van het land dan de aardbeving in januari. Plan biedt hulp ter plaatse.

In de omgeving van de Artibonite, ten noorden van de Haïtiaaanse hoofdstad Port-au-Prince, zijn meer dan 3.000 choleragevallen gemeld. Dit gebied werd niet rechtstreeks getroffen door de aardbeving van 12 januari, maar verwelkomde wel veel gevluchte gezinnen. In de hoofdstad zijn vijf door cholera besmette mensen opgenomen. Gelukkig betekent dit niet dat in Port-au-Prince een nieuwe besmettingshaard is geconstateerd. De slachtoffers kwamen uit Artibonite en zijn nu in quarantaine.

In de zuidelijke regio's van het land treft Plan maatregelen om zieken op te vangen en uitbreiding van de epidemie te voorkomen. Zo is Plan in Croix-des-Bouquets verantwoordelijk voor de gezondheidsprogramma's in het Corail-opvangkamp (10.000 personen), waar in samenwerking met andere hulporganisaties quarantaine-tenten worden opgezet en preventiecentra worden ingericht. Ook maakt Plan preventiekits. Hierin zitten zeep, waterzuiveringstabletten en zakjes met rehydratatiezout. De kits worden verdeeld onder 2.240 gezinnen. Speciale getrainde ploegen zorgen voor het ontsmetten van de latrines met chloor. Ook in het werkgebied Jacmel treft Plan preventiemaatregelen, onder meer door voorlichtingssessies over het voorkomen van besmetting.

Cholera is een zeer besmettelijke bacteriële ziekte en heeft hevige buikloop tot gevolg. Krijgt het lichaam niet onmiddellijk nieuw vocht, dan kan de snelle uitdroging dodelijk zijn. Een zieke kan 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen in 4 uur.

---

Ismène Stalpers van Plan Nederland werkt op dit moment in Port-au-Prince om de Haïtiannse Plan-collega's te ondersteunen bij de wederopbouw na de aardbeving. Zij houdt een blog bij: http://ismytravels.blogspot.com/

""