Gemeente Aalsmeer

Jozefschool ruimen de buurt op

Jongste leerlingen Jozefschool ruimen de buurt op

Wethouder Ad Verburg geeft startschot bij zwerfafvalactie Aalsmeer/Rijsenhout, 22 oktober 2010 -Op vrijdag 22 oktober hebben de leerlingen van groep 4 van de Jozefschool in Aalsmeer het schoolplein en de omgeving van de school opgeruimd.

p Wethouder Ad Verburg, verantwoordelijk wethouder voor Beheer en Onderhoud Openbare Ruimte, kwam de klas in om het startschot voor de actie te geven: "Nog steeds gooien heel veel mensen hun afval gewoon op straat en in de bosjes. De burgemeester en de wethouders zijn heel blij met jullie, omdat jullie met deze actie het goede voorbeeld geven aan alle mensen in Aalsmeer." De Meerlanden coördineerde de zwerfafvalactie en zorgde voor de benodigde materialen voor de kinderen, zoals vuilgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en natuurlijk een wagen om het gevonden zwerfafval in weg te gooien.

Bewustwording

Het doel van de zwerfafvalactie was het schoonmaken van het schoolplein de straten rondom de school, zodat de leerlingen zich bewust worden van het probleem van zwerfafval. Zwerfafval is één van de grootste ergernissen onder de Nederlandse bevolking. De verontwaardiging onder de jonge kinderen was dan ook groot toen zich onder het opgehaalde afval grote hoeveelheden blikjes, snoeppapiertjes, sigarettenpakjes en oude kranten bevonden: "dat gooi je toch in de vuilnisbak en toch niet in de natuur?!"

Afvalproject

Niet alleen de kinderen van groep 4 waren druk in de weer met afval. Ook de leerlingen van andere klassen van de Jozefschool hebben zich de laatste twee weken voor de herfstvakantie bezig gehouden met afval. In de meest brede zin van het woord. Zo was er een designwedstrijd, waarbij nieuwe bruikbare producten uit afval gemaakt zijn, en zijn de groepen 6 en 8 bij De Meerlanden in Rijsenhout op bezoek geweest om te horen en te zien hoe het afval apart wordt ingezameld en verwerkt.

Schoon, heel en veilig

De gemeente Aalsmeer moedigt zwerfafvalacties door scholen aan als onderdeel van haar beleid `schoon, heel en veilig'. De Meerlanden houdt regelmatig zwerfafvalacties op basisscholen en verzorgt rondleidingen voor scholen. Het afvalbedrijf vindt het belangrijk dat jongeren zich bewust worden op het gebied van (zwerf)afval.