'101 vragen over horen' - Boek van de Nationale Hoorstichting

26/10/2010 15:46

Nationale Hoorstichting

Geluid horen vinden de meeste mensen heel normaal: brekende golven in de branding, een vioolconcert, dwarrelende blaadjes tijdens een herfstwandeling. Voor 1,4 miljoen mensen in Nederland is het horen van geluid helemaal niet zo vanzelfsprekend. Als je minder goed hoort dan kan dat een hoop vragen oproepen. Het boek 101 vragen over horen geeft antwoord op de meest gestelde vragen over het gehoor.

Het boek is opgedeeld in zeven thema's: Geluid, Oren en horen, Een verminderd gehoor, Medische zaken, Begeleiding, behandeling en informatie, Gehoorbescherming, Hoortoestellen- en implantaten en Andere hoorhulpmiddelen. Binnen deze thema's komen vragen aan de orde als: 'Wanneer ben je slechthorend?', 'Is slechthorendheid te verhelpen door een medische ingreep?' en 'Waarom fluiten mijn hoortoestellen?'.

Naast de thema's is het boek ook voorzien van een verklarende woordenlijst en een register. Dankzij het register kunt u snel zien op welke pagina uw vraag beantwoord wordt.

VRAAG 21 Wanneer moet ik mijn gehoor laten testen?

Zodra u merkt dat u minder goed hoort, of wanneer u pijn aan uw oor krijgt, is het goed om uw gehoor te laten onderzoeken. Met pijnklachten kunt u het beste bij uw huisarts terecht. Voor een gehoortest kunt u naar een audicien, die - net als de huisarts - op basis van uw klachten ook een inschatting kan maken of een bezoek aan een kno-arts of een audiologisch centrum verstandig is.

Slechthorendheid ontwikkelt zich geleidelijk; ze komt als het ware sluipenderwijs. Daarom merkt u zelf mogelijk pas vrij laat dat er iets aan de hand is. Neem opmerkingen uit uw omgeving serieus, ook al zijn ze soms een beetje plagerig bedoeld ('Pap, je wordt een ouwe opa!'). Eventueel kunt u zelf ieder jaar een keer uw gehoor laten testen bij een audicien (hoortoestellenwinkel) of het zelf 'screenen' via een telefonische of internettest.

VRAAG 89 Ik hoor de bel niet altijd, zijn daar hulpmiddelen voor?

Er zijn allerlei zogenaamde wek- en waarschuwingssystemen die ervoor zorgen dat u geattendeerd wordt op bijvoorbeeld de telefoon, deurbel, wekker, babyfoon en dergelijke. In plaats van met geluid informeren ze u via lichtflitsen of trilsignalen. Er zijn veel zogenaamde vaste systemen voor in huis - met name woonkamer en slaapkamer, en sommige kunnen gecombineerd worden met een ontvanger in een polshorloge die u waarschuwt als u zich diep achter in de tuin bevindt of ver weg boven op zolder zit.

Het boek 101 vragen over horen is een uitgave van de Nationale Hoorstichting in samenwerking met Beter Horen en HoorProfs. Het boek is te koop via www.doof.nl, in de boekhandel en in de winkels van Beter Horen en HoorProfs.

Titel: 101 vragen over horen, heldere antwoorden op de meest gestelde vragen over het gehoor

Auteur: Nic van Son

Uitgeverij: Inmerc BV

Aantal pagina's: 136

ISBN: 978-902154902-6

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.hoorstichting.nl/