Gemeente Berkelland

voor `Onderwijsplein Neede'

Nieuw perspectief voor `Onderwijsplein Neede'

Overeenkomst voor Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen

Een Onderwijsplein in Neede. Dat moet het resultaat zijn van het `Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen' (RPO), waar op dit moment hard aan wordt gewerkt door de Berkellandse scholen voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Het Assink-lyceum, het AOC Oost en de MaxX/Orchidee scholengroep hebben de overeenkomst om te komen tot een RPO ondertekend. Het plan moet voor 1 januari 2011 klaar zijn.


* Assink-lyceum, AOC Oost en MaxX/Orchidee werken aan een plan voor het beroepsonderwijs in Berkelland

Goed voor onderwijs, leerling, leefbaarheid en bedrijfsleven

Wethouder Han Boer van Onderwijs: "Met de overeenkomst om te komen tot een RPO is er door de scholen over en weer zoveel mogelijk zekerheid gegeven". Eerst zal het Onderwijsplein nog op de huidige locaties worden ontwikkeld en vervolgens gaat het gefaseerd over naar Neede. Dit is goed voor de leerlingen en het onderwijs in Berkelland. En voor de leefbaarheid en vitaliteit van Neede. In het algemeen biedt het Onderwijsplein meer mogelijkheden om het onderwijs aan te laten sluiten op de wensen vanuit het bedrijfsleven en -niet in de laatste plaats- biedt het kansen voor de leerlingen."

Overeenstemming

Vorig jaar lukte het nog niet om tot overeenstemming te komen. Nu is met alle betrokkenen overeengekomen dat het RPO op 1 januari 2011 gereed is. Onder andere door de demografische ontwikkelingen (bevolkingskrimp) en de verschuiving van de schoolkeuze van leerlingen van VMBO naar HAVO/VWO is zo'n onderwijshuisvestingsplan nu extra gewenst. Het RPO loopt van augustus 2012 tot en met december 2017. In die periode moet het plan worden uitgevoerd.

Assink, AOC Oost en MaxX/Orchideegroep

Het Assink-lyceum, het AOC Oost en de MaxX/Orchidee scholengroep hebben de overeenkomst om te komen tot een RPO ondertekend. Het Staring College heeft besloten de overeenkomst niet te tekenen. Het Staring College vindt dat er over de verplaatsing van de bovenbouw van het AOC naar Neede en de huisvesting van het Staring College nog te veel onduidelijk is. Mochten die onduidelijkheden verdwijnen bij het opstellen van het definitieve RPO, dan is ondertekening van het RPO door het Staring College alsnog mogelijk

Vanaf 2005

In het najaar van 2009 zijn de pogingen om te komen tot een RPO in Berkelland mislukt. Deze ontwikkeling werd door velen betreurd. Ook binnen de gemeenteraad bleef de wens bestaan om te komen tot een RPO, met als uitvloeisel daarvan een Onderwijsplein in Neede. De pogingen waren in 2005 begonnen met een traject voor een onderwijsvisie. Aanleiding daarvoor waren huisvestingsvragen van de scholen. Het visietraject leidde destijds niet tot een eensluidend oordeel in verband met verschillende belangen en gezichtspunten van afzonderlijke scholen.

Vervolgens werden de voor- en nadelen van een zogenaamd regionaal arrangement besproken. Een regionaal arrangement was het instrument van het Ministerie van Onderwijs voor afstemming en ontwikkeling van het onderwijsaanbod. In 2007 is daarnaast een `10-puntenplan' voor de verdere ontwikkeling en afstemming van het vmbo-onderwijs binnen Berkelland in werking getreden. In 2008 werd het instrument van het regionaal arrangement vervangen door het nieuwe instrument RPO. De voordelen van een RPO, de wens van de raad en de uitgangspunten van het coalitie akkoord `Samen Anders', waren aanleiding de gesprekken opnieuw te starten en hebben geleid tot hernieuwd vertrouwen.

De overeenkomst in het kort

Het Assink-lyceum, het AOC Oost en de Orchidee Scholengroep (MaxX) spreken onder andere met de gemeente af dat zij het onderwijsaanbod willen afstemmen op de vraag van de leerlingen, ouders en andere belanghebbenden in hun regio. Dit komen zij overeen:


* In een Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO) wordt geregeld dat het AOC Oost en Het Assink Lyceum een Onderwijsplein Neede vestigen. De locatie(s) worden later bepaald


* De afsluitende leerjaren 3 en 4 van het VBO van Het Assink Lyceum in Eibergen worden naar Neede verplaatst, als het Onderwijsplein daar gehuisvest is.


* De afsluitende leerjaren 3 en 4 van het VBO en de `gemengde leerweg' van het AOC Oost in Borculo wordt naar Neede verplaatst als het Onderwijsplein daar gehuisvest is.


* De daadwerkelijke uitvoering van deze verplaatsingen naar Neede vindt in fasen plaats


* Het bestuur van MaxX is bereid mee te doen aan het Onderwijsplein Neede. De manier waarop dat gebeurt, wordt nog uitgewerkt


* Het bestuur van MaxX voert overleg met de besturen van AOC Oost en Het Assink Lyceum om overeenstemming te krijgen over de mate van participatie, de precieze samenwerkingsdomeinen en de condities waaronder dit gebeurt


* De gemeente Berkelland zorgt, op grond van haar wettelijke taak, voor de huisvesting van deze scholen