Tuinbouw is een voorbeeld voor andere sectoren

26/10/2010 16:30

Productschap Tuinbouw

Afsluiting ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas

De aanpak van het energievraagstuk door de glastuinbouw is uniek in Nederland. Dat zei Ruud Lubbers, voorzitter van de jury van de ontwerpwedstrijd 'Kas als Energiebron'. Lubbers prees de intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoek en overheid tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de afsluitende presentatie van de resultaten van drie prototype kassen op het Innovatie- en Democentrum (IDC) in Bleiswijk.

"De tuinbouw is een sector die niet alleen droomt, maar ook durft en daarna gewoon 'doet'. Het IDC heeft laten zien dat er meer wegen zijn die leiden naar verduurzaming van de sector. Er is niet één oplossing en niet alle dromen komen direct uit. Maar met creativiteit en met de wil om te leren, zal de tuinbouw zeker op de lange termijn energieneutraal kunnen produceren. Ik prijs de ondernemers in de sector om hun doorzettingsvermogen," aldus de juryvoorzitter.

Tjibbe Joustra, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, zei trots te zijn op het IDC, dat hij een markant voorbeeld van co-innovatie noemde. "Tuinbouwondernemers denken op alle fronten mee. De sector is ambitieus en vasthoudend en met zo'n instelling kom je verder. De aanpak van het energievraagstuk zal als voorbeeld gelden bij de aanpak van nieuwe thema's, zoals water en de biobased economy. Ook daar zullen individuele ondernemers een sleutelrol gaan vervullen om samen met onderzoek en overheid oplossingen te ontwikkelen."

Doelstellingen

Joustra wees er ook op dat de economische crisis verstrekkende gevolgen heeft gehad voor zowel de individuele bedrijven als voor het behalen van de gestelde tussendoelen voor 2011. "Bedrijven die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd, lijken de tol te betalen. We zien bovendien dat volgend jaar geen 700 hectare aan semigesloten kassen zal zijn gerealiseerd. Daar staat echter tegenover dat er inmiddels wel circa 6.500 hectare glas met WKK wordt verwarmd en daarmee is zelfs het einddoel voor WKK in 2020 nu al bereikt. Hiermee blijkt opnieuw dat wat rendeert en in de praktijk inpasbaar is, zich razendsnel verspreidt. Met aardwarmte gaan we hetzelfde zien, is mijn verwachting. Die warmtebron zal meehelpen om vlot het percentage duurzame energie op een hoger niveau te brengen."

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, sprak namens het tuinbouwbedrijfsleven. Hij benadrukte dat niet 'energie leveren' het doel is van de glastuinbouw, maar het duurzaam produceren. "Het onderzoek bij het IDC heeft uitgewezen dat kassen wat energie betreft in toenemende mate zelfvoorzienend worden. Dit soort initiatieven helpen de sector echt verder."

Sjaak Bakker, als Business Unit Manager van Wageningen UR Glastuinbouw eindverantwoordelijk voor het onderzoek in het IDC, nodigde het bedrijfsleven uit om met nieuwe ideeën te komen. Hij vertelde dat het onderzoek een vervolg krijgt in twee nieuwe demoprojecten en dat de kennisoverdracht zal worden voortgezet.

Tijdens de afsluitende bijeenkomst werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd in de brochure 'Ontwerpwedstrijd Energieproducerende Kas. Resultaten 3 demokassen na één jaar'. Deze brochure is op te vragen bij het secretariaat van de afdeling Markt & Innovatie via tel. 079 - 347 06 11 of e-mail secretariaatmeni@tuinbouw.nl.