Gemeente Zutphen

college legt uitgavenstop op voor de rest van dit jaar

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen heeft een uitgavenstop afgekondigd voor de laatste maanden van dit jaar. Aanleiding is de constatering dat zonder ingrijpen de exploitatie van 2010 eindigt met een tekort van ca 2 miljoen.

Gezien de financiële opgave waar de gemeente voor staat, vindt het college het niet verstandig de komende jaren te belasten met tekorten van dit jaar. Daarom heeft het gemeentebestuur besloten om de rest van dit jaar af te zien van uitgaven waar nog geen verplichtingen voor zijn aangegaan. Het gaat om organisatiegerichte en externgerichte uitgaven die kunnen worden uitgesteld dan wel niet persé nodig zijn. Tekorten die mogelijk een doorwerking hebben in 2011 en de jaren erna worden in beeld gebracht en betrokken bij de geplande kerntakendiscussie.

Uit rapportages blijkt dat 2010 met tekort gaat eindigen

In een begrotingsjaar verantwoordt het college op twee momenten, met zogenoemde bestuursrapportages, of de uitgaven en inkomsten overeenkomen met de verwachtingen zoals ze in de begroting zijn beschreven. De eerste bestuursapportage liet budgetoverschrijdingen zien die voor het merendeel te wijten zijn aan moeilijk beheersbare inkomsten en kosten (voorbeelden van beiden zijn: de algemene uitkering van het Rijk, parkeeropbrengsten, de wettelijk verplichte kosten voor werk en bijstand en de kosten voor leerlingenvervoer).

Het college heeft al eerder maatregelen getroffen om meer grip en controle te hebben op de budgetten. Desondanks laat ook de tweede bestuursrapportage een tekort zien. Dit zou betekenen dat zonder ingrepen het jaar 2010 eindigt met een negatief saldo van rond de 2 miljoen euro. Tegelijkerijd kunnen een aantal extra kortingen van het Rijk - zoals de kortingen op de wet Werk en Bijstand - zonder ingrepen in het beleid, ook in 2011 en verdere jaren de exploitatie op een structurele manier blijven belasten.

Uitgavenstop en eventueel beleidsaanpassingen via de kerntakendiscussie

Het college heeft de organisatie gevraagd of het mogelijk is tot het eind van het jaar nog 2 miljoen te bezuinigen. De verwachting is dat met een het stoppen van een aantal uitgaven het gat zoveel mogelijk te dichten is. Op basis van deze verwachting heeft het college besloten om voor de resterende maanden van dit jaar een uitgavenstop af te kondigen. In zijn algemeenheid gaat het om uitgaven waarvoor nog geen verplichtingen zijn aangegaan en die voor dit jaar kunnen worden uitgesteld dan wel niet persé nodig zijn.Voorbeelden zijn kosten voor de aanschaf en onderhoud van (duurzame) goederen en diensten en organisatiegerichte activiteiten.

De stop geldt niet voor investeringenprogramma's en projecten omdat deze eigen geldstromen hebben en daarmee niet drukken op de exploitatie.Daarnaast heeft het college de organisatie gevraagd inzichtelijk te maken welke uitgaven een structurele doorwerking hebben na 2010.

"Mogelijk dat je die structurele uitgaven met beleidsaanpassingen kunt verminderen. Beleidsaanpassingen horen thuis in de kerntakendiscussie die binnenkort van start gaat (gaat over het takenpakket van de gemeente in de toekomst-red.). We verwachten dat we met een uitgavenstop en mogelijke beleidsaanpassingen kunnen voorkomen dat we de komende jaren met nog meer tekorten worden belast", aldus het college.