UMC Utrecht


Pontes Medical ontvangt subsidie

Pontes Medical heeft van het Ministerie van Economische Zaken twee miljoen euro subsidie gekregen voor het project `BOEM!'. Pontes heeft met BOEM! tien organisaties samengebracht die met elkaar de handen ineen slaan om de toepassingen van minimaal invasieve chirurgie bij kanker te verbeteren.

Voordelen
BOEM! staat voor Beeldtechnologie, Oncologie, Effectief & Minimaal Invasieve chirurgie en richt zich op minimaal invasieve chirurgie. Dit is chirurgie waarbij door kleine openingen wordt geopereerd. Dit heeft veel voordelen voor de patiënt, zoals sneller herstel, kleinere littekens en minder risico op infecties. Voor het ziekenhuis en de verzekeraar betekent het dat patiënten korter in het ziekenhuis verblijven en de totale kosten afnemen.

Kansen
Omdat deze vorm van chirurgie nog relatief nieuw is, zijn er nog veel kansen voor innovatieve producten en bedrijvigheid. BOEM! richt zich op het ontwikkelen van zeven concrete instrumenten (demonstrators) voor het betrouwbaar en efficiënt uitvoeren van minimaal invasieve operaties. Zo'n demonstrator is een prototype om de werking van het product te onderzoeken en demonstreren. Dankzij de subsidie kunnen deze prototypes worden gerealiseerd. Het resultaat van BOEM! is enerzijds de realisatie van zeven prototypes en anderzijds een bron van nieuw te ontwikkelen producten in dit veld.

BOEM!
BOEM! is een initiatief van Pontes Medical welke een samenwerking is tussen het UMC Utrecht, het AMC en het VUmc met als doel om vanuit UMC's gezamenlijk met bedrijven nieuwe medische instrumenten te ontwikkelen en op de markt te brengen. De betrokken organisaties zijn naast het UMC Utrecht en het VUmc, Swan Medical, Indes, PS-tech, Sint Antonius Ziekenhuis, Demcon, TNO, DEAM en de Koningh Medical Systems. BOEM! wordt financieel gesteund door het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Provincie Noord-Holland en Gemeente Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.pontesmedical.com. dinsdag 26 oktober 2010