Politie Groningen

Politie Groningen zet nog forser in op aanpak overvallen

Driehoek besluit tot verdubbeling van capaciteit ter voorkoming van overvallen en straatroven.

Provincie Groningen, 26-10-2010 o Regiopolitie Groningen gaat nog forser inzetten op het voorkomen van overvallen en straatroven in de provincie Groningen en het aanhouden van daders. De regionale driehoek (korpsbeheerder, hoofdofficier en korpschef) heeft dinsdag, na opnieuw enkele overvallen in het afgelopen weekend en een overval in Noordbroek, overleg gevoerd over de aanpak van de overvallen. Besloten is om de inzet voor de aanpak van overvallen en straatroven nog verder op te schalen.

Veertig politiemensen

Ondanks de forse prioriteit die al is gegeven is besloten om een groot team Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) in het leven te roepen. Het SGBO, onder leiding van commissaris van politie Frank Smilda, neemt de aansturing van het onderzoek voor haar rekening. Smilda is met zijn team van ruim 40 politiemensen hiervoor fulltime beschikbaar. Het belangrijkste doel is om overvallen en straatroven te stoppen en verdachten op heterdaad aan te houden.

Overvallen stoppen

De politie Groningen is zich bewust van de ernst van het probleem. Zij wil de kwalijke trend van de overvallengolf direct stoppen. Voor de politie heeft de aanpak van overvallen en straatroven een hoge prioriteit. Op grond daarvan wordt de aanpak regionaal ingevuld en worden politiemensen uit de gehele regio ingezet. Alle middelen die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat er nieuwe overvallen plaatsvinden en die leiden tot de aanhouding van verdachten worden gebruikt.

Aanhoudingen

Naast de zorg die er bestaat zijn er ook successen te melden. De afgelopen periode heeft het roofcoördinatieteam overvallers van taxichauffeurs, kledingzaken en maaltijdbezorgers aangehouden. Ongeveer tien overvallen zijn hiermee opgelost. Ook werd vorige week een overvaller in Winschoten aangehouden. Hij overviel in korte tijd een bank en een tankstation. Ook hij zit nog vast. Het onderzoek op de overval op de juwelier in de stad Groningen is nog in volle gang. De trend van de overvallen is daarmee nog steeds niet gestopt. Uit onderzoek blijkt dat de overvallen gepleegd worden door meerdere daders en/of dadergroepen. Zij gebruiken ernstig geweld richting slachtoffers.

Extra toezicht

De politie zet in op een brede aanpak van de overvallen. Naast de opsporing van de mogelijke daders wordt extra toezicht georganiseerd ter voorkoming van nieuwe overvallen. Maar de politie kan de trend niet zelfstandig keren. De politie probeert met hulp van burgers en het bedrijfsleven de overvallen en berovingen terug te dringen. Hierbij worden E-mail@lert, Student@lert, YouTube en Burgernet volop ingezet. Inwoners van Groningen, Veendam en Winsum kunnen zich nog steeds aanmelden viawww.burgernet.nl.

Overvaltrainingen ondernemers

Begin november organiseert politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing in samenwerking met de brancheorganisaties overvaltrainingen voor ondernemers. Ondernemers krijgen concrete adviezen aangereikt om een overval te voorkomen en/of de (heterdaad) pakkans van daders te vergroten.

Bel 112

Ook wordt een nadrukkelijk beroep gedaan op de alertheid van inwoners van Groningen. Mensen die getuige zijn van een beroving of overval op heterdaad wordt geadviseerd om direct het landelijk alarmnummer 112 te bellen. Zij kunnen een signalement of andere informatie doorgeven. Vanuit het SGBO wordt gestuurd op de inzet van alles wat kan leiden tot het voorkomen van nieuwe overvallen en straatroven.

Overval loont niet

De inzet voor de komende tijd richt zich primair op het voorkomen van nieuwe overvallen en daarnaast op de opsporing van daders. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft in oktober 2009 de Taskforce Overvallen ingesteld. In de aanpak van de taskforce werken politie met publieke en private organisaties samen om het aantal overvallen snel te laten dalen. De kernboodschap is dat overvallen keihard worden bestraft. Het bedrijfsleven en de overheid werken samen om het aantal overvallen sterk terug te dringen. Ook burgers hebben een belangrijke rol om overvallen te voorkomen en op te lossen. Samen kunnen we de overvallers duidelijk maken: een overval loont niet!