D66

dinsdag 26 oktober 2010

Geen antwoord Commissie en Raad op D66 vragen over Wikileaks

Europarlementariër Marietje Schaake krijgt geen antwoord van de Europese Commissie en De Raad op vragen die ze heeft gesteld over druk vanuit de VS om Wikileaks-voorman Julian Assange aan te pakken.

druk VS op EU

In augustus al heeft D66 in een spoedprocedure opheldering geëist over de kwestie. Aanleiding voor de schriftelijke vragen waren uitspraken van de Amerikaanse president Obama, die bij diverse (Europese) landen zou hebben aangedrongen op het indienen van strafklachten tegen Assange van Wikileaks. De klokkenluiderorganisatie had vlak daarvoor tienduizenden vertrouwelijke pagina's over de strijd in Afghanistan gepubliceerd.

"De Raad heeft mij inmiddels in een kort bericht laten weten geen commentaar te geven op vragen naar aanleiding van artikelen in de pers. Ze hadden kennelijk acht weken nodig om dat antwoord te formuleren. Overigens kreeg ik voorheen altijd antwoord op vragen naar aanleiding van nieuws uit de media. Maar wat me nog meer verontrust is dat de Commissie tot op de dag van vandaag helemaal geen antwoord heeft gegeven."

rookgordijn

In het Europees Parlement staat voor een spoedprocedure normaal gesproken drie weken. Toen die termijn verstreken was kreeg Schaake te horen dat haar vraag niet voldeed aan de eisen voor een zogeheten vraag met prioriteit. "Maar nu is inmiddels ook de normale termijn voor een schriftelijke vraag al lang verstreken. Ik krijg het idee dat het met het onderwerp te maken heeft. De Commissie verschuilt zich achter een procedureel rookgordijn. Mijn zorgen gaan verder dan het WikiLeaks incident. Fundamentele rechten zoals toegang tot informatie en democratisch rekenschap staan op het spel. Voelen klokkenluiders zich nog wel vrij om misstanden aan te kaarten? Hun bescherming is belangrijk in een democratie."

transparantie

Afgelopen weekend deed Wikileaks opnieuw van zich spreken door de openbaarmaking van bijna 400.000 stukken over de oorlog in Irak. Naar aanleiding van de publicatie heeft de Britse vicepremier Nick Clegg gezegd dat de kwestie onderzocht moet worden. Schaake: "Zelfs in Groot-Brittannië, dicht betrokken bij de oorlog in Irak, streven politici naar transparantie. Ik verwacht van de Europese Commissie op z´n minst dat het een standpunt inneemt over deze kwestie, en dat aan Europeanen kenbaar maakt. Het feit dat dit onnodig lang duurt, doet niet veel goeds vermoeden."