SGP


Persbericht
26 oktober 2010

SGP GEEFT KABINET FAIRE KANS

Van der Staaij: âHanden uit de mouwen; handen vouwen.â

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij denkt dat het nieuwe Kabinet Rutte er langer zal zitten dan dat velen denken. Deze verwachting sprak hij uit tijdens het debat over de regeringsverklaring. De SGP is blij dat dit âgezond-verstand-kabinetâ de handen uit de mouwen wil steken. Voor de SGP hoort daar onlosmakelijk bij: handen vouwen.

Verschillende plannen van het nieuwe kabinet spreken de SGP aan, zoals het gezond maken van de overheidsfinanciën, het niet uitbreiden van de koopzondagen, een kleinere overheid, het vasthouden aan de vrijheid van onderwijs, goede banden met Israël, extra agenten en ân scherper drugsbeleid. Maar: papier is geduldig, waar het op aankomt, is de praktijk.

Van der Staaij zei blij te zijn dat âhet beleid op medisch-ethisch gebied niet in een paarse stroomversnelling komt.â Wat er wel gebeurt, moet tijdens de rit van het kabinet blijken. De SGP wil zich inzetten voor voldoende steun om, al is het vanuit verschillende motieven, de huidige abortustermijn in te perken.

De SGP had graag gezien dat het kabinet een duidelijke visie had gegeven op de toekomst, met name wat betreft de waarde van het gezin en een noodzakelijk moreel fundament. Maar óók hÃer geldt dat het aankomt op de praktijk. Daarom zal de SGP het kabinet een faire kans geven, in lijn met de beste SGP-tradities gekenmerkt door twee trefwoorden: onafhankelijk en constructief.

---

Bijdrage SGP tijdens debat over regeringsverklaring

Het heeft lang geduurd. Het was een razend ingewikkelde klus. Het zou nooit goed komen, dachten veel mensen aanvankelijk. Maar het lukte uiteindelijk wel! Toen ze er echt allemaal uit waren, was er grote blijdschap bij de gehele bevolking. Een ongekende explosie van vreugde!

MdV, Het zal duidelijk zijn: met deze woorden doel ik niet op de formatie van een centrum-rechts kabinet. Dat roept niet bij iedereen een âhoera-stemmingâ op.
De ongekende explosie van vreugde waar ik het over heb, was natuurlijk de spectaculaire bevrijding van de Chileense mijnwerkers. Wekenlang hadden zij in de diepte opgesloten gezeten. Toen eindelijk het moment van hun bevrijding was aangebroken, was niet alleen de vreugde groot. Ook de dankbaarheid tegenover God werd voor de hele wereld indrukwekkend verwoord. In de donkere diepten zie je soms scherper waar het in het leven op aankomt, dan in het volle licht. De mijnwerkers ervoeren juist ook in hun geloof houvast en perspectief.

Het kabinet dat zich vandaag in de Kamer heeft gepresenteerd, heeft de uitstraling van een âhanden uit de mouwen kabinetâ. Die toon klonk ook helder in de helder verwoorde regeringsverklaring door. Een kabinet van mensen, die van wanten weten. Een gezond-verstand-kabinet. Daar is veel goeds over te zeggen.

Het is immers nog altijd crisistijd. De staatsschuld groeit akelig hard aan. Er moet snel aangepakt worden. De overheid moet blijvend fors minder geld uitgeven. Er moet ruimte geboden worden voor gezond ondernemerschap, dat is opgewassen tegen wereldwijde concurrentie. Innovatie is daarvoor broodnodig. Investeren in onderwijs. Werk meer lonend maken. Het is goed om hierop in te zetten. Boeren, bouwers, schippers â ze moeten de overheid niet als hindermacht ervaren, maar als steunpilaar.

Handen uit de mouwen â prima dus. Maar net als in Chili hoort daar naar onze diepste overtuiging wel wat wezenlijks bij: Handen vouwen, biddend bouwen. Iets daarvan klonk ook dit jaar weer door in het slot van de troonrede. De slotzin van de Koningin was: âU mag zich gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.â In antwoord daarop zou ik tot de vers aangetreden kabinetsploeg willen zeggen: Van harte Gods zegen en veel wijsheid toegewenst. Misschien staat u er nauwelijks bij stil, maar ik wil u er graag op wijzen dat velen in het land voor u allen bidden. Of ze het nu wel of niet met u eens zijn, een voorkeur hebben voor deze coalitie of voor een andere: in veel plaatsen, in talloze kerken in heel ons land wordt elke week opnieuw voor u om wijsheid gebeden.

Wijs beleid doet recht aan de goede geboden en beloften van God. Dat heeft oog voor het bevrijdende perspectief van het geloof in Christus Jezus. Handen vouwen, handen uit de mouwen. Dat is wat Nederland nodig heeft.

In de concrete plannen van het kabinet, zitten diverse punten die de SGP-fractie aanspreken: de ambitie voor het gezond maken van de overheidsfinanciën, de keus voor een kleinere overheid. Ook de inspanning voor meer veiligheid steunen wij: extra agenten, een scherper drugsbeleid. Meer zorg dichter bij de burger. In het buitenlands beleid spreekt ons zeer aan dat gehecht wordt aan de band met Israel. Goed ook dat in het regeerakkoord vastgelegd is, en in de regeringsverklaring uitdrukkelijk werd vermeld, dat niet wordt getornd aan de vrijheid van onderwijs. Ook op andere gevoelige punten zoals medisch-ethische kwesties of de koopzondagen zijn wij er blij mee als het kabinetsbeleid niet in een paarse stroomversnelling belandt.

De SGP-fractie heeft tegelijkertijd de nodige vraagtekens en kritische kanttekeningen bij de nieuwe plannen.
Op medisch-ethisch gebied is het regeerakkoord zwijgzaam. In achtereenvolgende regeerakkoorden is aandacht bepleit voor alternatieven voor abortus en euthanasie. Het zou goed zijn als die lijn wordt voortgezet. Is dat zo? Wordt palliatieve zorg versterkt? Goede opvang bij ongewenste zwangerschappen gewaarborgd? Wij blijven ons daarnaast onverminderd inzetten voor de dringend geboden verbetering van de rechtspositie van ongeboren leven.

Ook voor degenen die onze principiële bezwaren tegen abortus niet delen, is er volop reden om tenminste de huidige abortustermijn in te perken. Volgens de nieuwste medische richtlijnen worden te vroeg geboren babyâs van 24 weken al actief behandeld. Een dag eerder zou nog abortus mogelijk zijn. Dat is toch onvoorstelbaar? Daarom vraag ik ook aan het kabinet: wilt u in het licht van de toegenomen behandelingsmogelijkheden van vroeggeborenen overwegen de abortustermijn aan te passen aan de nieuwe medische mogelijkheden?

MdV, onduidelijk is wat de precieze reikwijdte is van de ferme stellingname over de vrijheid van onderwijs. Betekent dit dat er geen acceptatieplicht komt en de enkele-feit-constructie in de Algemene wet gelijke behandeling niet wordt geschrapt?
Dat zijn toch duidelijke voorbeelden van een inperking van de vrijheid van onderwijs?
De grondrechten zijn een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. We moeten zuinig zijn op de staatsvrije sfeer die hiermee voor alle burgers gewaarborgd is. Daarom verzet de SGP-fractie zich ook tegen de gelijkheidsdwang, de tendens om het gelijkheidsbeginsel een steeds belangrijkere rol te laten spelen ten koste van de klassieke vrijheden. Verschil mag er zijn.

Een rem op de koopzondagen is een welkome maatregel in het behoud van zondagsrust, die meer en meer onder commerciële druk komt te staan. Ik vraag ook aandacht voor de positie van ondernemers in woonmalls of winkelcentra die het leven zuur wordt gemaakt met verplichtingen om op zondag open te zijn. Dat is toch onaanvaardbaar? Wordt ook het oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet tegengegaan?

MdV. Veel zal in de komende periode draaien om de bezuinigingen. Een belangrijke bezuinigingspost is de overheid zelf. Maar hoe hard zijn die bezuinigingen? Eerdere voornemens voor minder ambtenaren strandden. Waarop baseert het kabinet het vertrouwen dat het deze keer wel gaat lukken? Worden keuzes gemaakt in het inperken van taken? Voortdurende bezuinigingen zonder duidelijke keuzes pakken vaak verkeerd uit. In gesprekken met bijvoorbeeld politie-agenten en militairen horen we nu al vaak terug hoe bezuinigingen hun tol eisen. âDe motivatie op de werkvloer lóópt niet achteruit, maar hólt achteruit, hield een groep politie-agenten onze fractie onlangs nog voor.â Ook bij de Defensie-organisatie is het vet er inmiddels al lang af. Leger mag het niet worden. Het houdt een keer op. Hoe gaat het kabinet hier mee om?
En hoe waarborgt het kabinet dat de toegezegde extra-politie-agenten ook echt zichtbaar worden? Zeker in het landelijk gebied zijn de inwoners gewoon zwaar onderbedeeld. Teveel zaken blijven nu op de plank liggen, terwijl zaken als kinderporno en mensenhandel met grote voorrang aangepakt moeten worden. Gaat het kabinet ook werk maken van een voortvarende bestrijding van antisemitisme? Het is toch ongehoord dat joodse medeburgers de straat niet meer opdurven, of bij rabbijnen de ruiten worden ingegooid om het enkele feit van hun joods-zijn?

Het nieuwe kabinet is zelf met minder ministers en staatssecretarissen aangetreden. Ook in de departementale indelingen zijn wijzigingen aangebracht. Het kan zeker voordeel opleveren, als bijvoorbeeld de politiezaken voortaan onder een minister vallen. Maar wanneer krijgen gemeentebesturen nu eens meer greep op de politie-inzet?

De afzonderlijke minister voor Jeugd en Gezin keert niet terug. Maar hopelijk verdwijnt hiermee niet tevens de aandacht voor het gezin en het gezinsbeleid! Ik lees in het regeerakkoord wel wervende teksten over de emancipatie van lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders, maar weinig tot niets over het gewone gezin. Heeft het kabinet oog voor het gezin als ruggengraat van de samenleving? Een stevig gezinsbeleid is een krachtige investering in de toekomst. Een opvoeding tot vrijheid in verantwoordelijkheid begint bij een goede thuisbasis. Een goed gezin is het halve werk.

De hervormingen in de aow, en op het terrein van wonen en werken, blijven beperkt. Voor een structurele verbetering van de overheidsfinanciën is op termijn meer nodig. Voorzichtigheid is verstandig. Zeker in tijden van crisis.
Onze suggestie is: kijk eens goed naar de mogelijkheden voor een integrale herziening van het belastingstelsel. Uitgangspunt moet daarbij zijn dat het ingewikkeld rondpompen van geld zoveel mogelijk wordt voorkomen. Bekeken kan worden of de bestaande hypotheekrenteaftrek op termijn kan worden omgevormd in ruil voor een lager belastingtarief. Dat is ook goed voor het bevorderen van de concurrentiekracht.
Het belastingstelsel pakt in zijn huidige vorm ook onbillijk uit voor echtparen die veel tijd willen investeren in de zorg voor hun kinderen en in vrijwilligerswerk. Met de verdere afbraak van de zogenaamde heffingskorting wordt het voor eenverdienersgezinnen nog moeilijker om rond te komen. Eerlijk is anders! Ook het terugdraaien van de verhoging van het kindgebonden budget is geen goede zaak.

Een ambitieuze inzet op innovatie steunen wij. Dat is urgent. Maar het moet wel waargemaakt worden. Papier is geduldig. maar het komt op de praktijk aan. Innovatie hangt al lang als vlag in de top, maar de vlag wappert nog niet. Hoe krijgen we een trendbreuk? Hoe wordt innovatiebeleid ook gericht ingezet als bijdrage in de oplossing voor vraagstukken rond energie, veehouderij en gezondheidszorg?

MdV, het beleid dient niet alleen economisch daadkrachtig te zijn, maar ook sociaal solide. Daarom zal de SGP-fractie er goed op letten hoe de bezuinigingen in zorg en sociale zekerheid uitpakken voor de smalle beurzen. Ik denk daarbij in het bijzonder ook aan chronisch zieken en gehandicapten. Gisteren was ik nog op bezoek bij WA-jongers die hun hart vasthouden over wat de kabinetsplannen voor hen gaan betekenen. Wij lopen niet weg voor pijnlijke maatregelen, maar moeten wel goed de effecten in de praktijk in de gaten houden voor de kwetsbaren in de samenleving.

Daarbij denken we ook aan onze kwetsbare naaste ver weg. Wij zijn voor handhaving van het bestaande budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het is zeker waar: met geld alleen lossen we de problemen in de derde wereld niet op. In het bevorderen van de handel en het verminderen van hulpafhankelijkheid kan nog een hele slag gemaakt worden. Maar minder hulpgeld helpt niet. Wat wordt de inzet van het kabinet in de aanpak van klimaat- en energieproblemen in ontwikkelingslanden?

Veel aandacht krijgen de plannen over immigratie en integratie. De SGP-fractie steunt een terughoudend toelatingsbeleid en een stevig integratiebeleid. Natuurlijk moet degene die werkelijk gegronde reden heeft voor vervolging, de deur open blijven. Is het kabinet dit met ons eens? Binnen eigen grenzen is het ook zaak om ernst te maken met het terugdringen van het relatieve hoge aandeel van allochtonen in de criminaliteitscijfers. Naast kansen bieden moeten ook gezaghebbend grenzen worden gesteld.

De uiteenlopende visie van CDA en VVD enerzijds en de PVV anderzijds op de Islam hebben ertoe geleid dat de PVV niet meeregeert, maar gedoogsteun levert. Het verschil dat wordt gemaakt tussen de visie op de islam als een religie, of de islam als ideologie is nogal gekunsteld. Ik weet niet of dit voor Henk en Fàtima nu echt overtuigend is. Ons lijkt alleen een benadering overtuigend, die de islam zowel als een religie ziet, als oog heeft voor de politiek-ideologische pretenties van de islam. Het is toch niet te ontkennen dat Mohammed zowel religieus, politiek als militair actief was?

MdV, de uitkomst van de kabinetsformatie heeft dit keer een ongewoon resultaat opgeleverd: een minderheidskabinet met een gedoogpartij. Het is ongewoon, zeker. Maar er is staatsrechtelijk noch rechtsstatelijk iets mis mee.

Zal dit kabinet voldoende âbindendâ kunnen optreden in roerige tijden? De vorige liberale premier, Cort van der Linden, presenteerde zich in zijn tijd als een âeerlijk makelaarâ tussen links en rechts. Het lijkt erop dat de nieuwe premier die makelaarsrol ook wil gaan vervullen.

Maar of de politieke weersverwachting polariseren of samenbinden is, hangt niet alleen van het kabinet af. Ook hoe de Kamer zich zal opstellen. Wat ons betreft is de boodschap aan eenieder: kom uit de loopgraven. Biedt tegenwicht aan het cynisme dat maar twee smaken kent: het is niet goed, of het deugt niet.

Hoe stabiel zal dit nieuwe kabinet zijn? Velen hebben inmiddels een snel einde geprofeteerd. De levensverwachting wordt zelfs zo somber ingeschat, dat ik de stelling wel aandurf dat het nieuwe kabinet het langer dan verwacht zal uithouden..

De SGP had graag gezien dat het kabinet een duidelijke visie had gegeven op de toekomst, met name wat betreft de waarde van het gezin en een noodzakelijk moreel fundament. Maar ook hier geldt dat het aankomt op de praktijk.
Daarom wil de SGP het nieuwe kabinet een faire kans geven. Wij wachten op de daden, en zullen het kabinet volgens de beste SGP-tradities tegemoet treden. Om het met twee woorden te zeggen - onafhankelijk en constructief. Handen vouwen en handen uit de mouwen.