Gemeente Eindhoven

Maatregelen tegen overlastgevende jonge kinderen in Vaartbroek

De afgelopen tijd hebben drie jonge kinderen in de Eindhovense wijk Vaartbroek zich schuldig gemaakt aan misdragingen en intimidaties richting oudere buurtbewoners. Naar aanleiding daarvan hebben betrokken organisaties, zoals Politie, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming, op initiatief van de gemeente overleg gevoerd. Doel is te komen tot een heldere aanpak met oplossingen en effectieve ingrepen voor zowel de buurt, de kinderen als de overige gezinsleden. Het gaat om een aanpak van twee gezinnen. Voor beide gezinnen zijn er inmiddels maatregelen getroffen.

Uit gesprekken tussen betrokken instanties en reacties uit de buurt is duidelijk gebleken dat een flinke ingreep noodzakelijk is. Omdat er sprake is van incidenten met jongeren onder de twaalf jaar zijn strafrechtelijke maatregelen niet mogelijk. Daarom is structurele en ingrijpende aandacht vanuit de jeugdhulpverlening nodig. Bovendien is adequate aandacht noodzakelijk voor de ouders en omgeving van deze kinderen en zo nodig begeleiding van de slachtoffers. De Raad voor de Kinderbescherming heeft bij de rechter een kinderbeschermingsmaatregel gevraagd en gekregen, waardoor de ouders moeten meewerken aan hulpverlening.

In het kader van een noodzakelijke spoedige aanpak is in nauw overleg met betrokken partners een aantal niet-vrijblijvende maatregelen genomen. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat er voldoende controle is op de kinderen en de rust in de buurt kan terugkeren en problemen zich niet verplaatsen.

Burgemeester Van Gijzel en wethouder Scholten van Jeugd, Welzijn en Zorg houden de aanpak nauwlettend in de gaten. Indien nodig overweegt de burgemeester verdergaande maatregelen. Eerder zeiden de burgemeester en wethouder al dat de gebeurtenissen "schokkend" zijn en "dat het ontoelaatbaar is als kinderen op zo'n jonge leeftijd buurtgenoten intimideren en met de politie in aanraking komen".