Ingezonden persbericht


Eurocommissaris Hahn opent Europees kennisinstituut voor grote steden

Den Haag, 14 oktober 2010 - Op 26 oktober 2010 geeft Eurocommissaris Hahn (DG Regionaal Beleid) tijdens een bijeenkomst in Brussel het startsein voor de oprichting van het European Metropolitan network Institute (EMI), het kennisinstituut van en voor grote steden in Europa. Begin 2010 hebben de gemeente Den Haag en Nicis Institute het initiatief genomen tot oprichting van EMI. "Iedere Europese stad en regio streeft naar economische groei en sociale stijging. EMI draagt via kennisuitwisseling bij aan een betere aanpak van grootstedelijke problemen. De onderzoeksagenda van EMI is gebaseerd op de praktische problemen waar steden mee kampen; Research based and practice led", aldus Hester Menninga de directeur van het kersverse instituut. De ambitie van EMI is om door te groeien tot het meest toonaangevend kennisinstituut van en voor alle grote steden in Europa.

EMI is inmiddels gestart met het opzetten van een Europese kennisagenda voor economische vitaliteit. In samenwerking met een Europees team worden uitdagingen in kaart gebracht en onderzoeksvraagstukken geformuleerd. De volgende Europese kennisagenda heeft het thema duurzaamheid en hierna volgen de policentrische stad, sociale in- en uitsluiting en mobiliteit. De kennisagenda's leveren een schat aan informatie op voor de steden én leveren input voor Europees beleid op deze terreinen. Naast kennisontwikkeling en -verspreiding is de doelstelling om per kennisagenda te komen tot beleidsaanbevelingen op lokaal, regionaal en Europees niveau. EMI werkt nauw samen met wetenschap, gemeenten, het Rijk, het bedrijfsleven en Europese instellingen om zo gefundeerd mogelijk te werk te gaan.

Programma
Locatie: De Warande, Zinnerstraat 1, Rue Zinner 1, Brussel

16.00 Opening door Hester Menninga, general director of EMI en prof. dr. Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur EMI 16.10 Inleiding door EU Commissaris dr. J. Hahn (DG Regionaal Beleid) 16.35 Paneldiscussie met onder anderen:

. Mr. Jan Olbrycht, lid van Europees Parlement en voorzitter van de Urban Intergroup van het Europees parlement;
. Mw. Lamia Kamal-Chaooui, hoofd van het Urban Development Programme van de OECD;
. Iván Tosics - Metropolitan Research Institute, Budapest 17.05 Discussie
17.20 Afsluiting
17.30 Borrel

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht