Ingezonden persbericht


Stichting Gave verandert onderzoek heimelijk na kritiek

Na inhoudelijk kritiek op het onderzoek dat ten grondslag lag aan de uitzending van Uitgesproken EO van 19 oktober heeft Stichting Gave enkele passages uit haar onderzoek aangepast. De oude versie van het onderzoek heeft de Stichting op haar website heimelijk vervangen met de aangepaste versie. Hierdoor worden geïnteresseerden en critici op het verkeerde been gezet.

Op dinsdag 19 oktober zond het actualiteitenprogramma Uitgesproken van de Evangelische Omroep een reportage uit over bedreiging en mishandeling van Christenen in Nederlandse asielzoekerscentra (AZC)1. In de reportage werd gemeld dat in 75% van de Nederlandse AZC's sprake is van discriminatie, in 67% van (doods)bedreiging en in 33% van fysiek geweld. De Evangelische Omroep baseert zich op een onderzoek dat is uitgevoerd door Stichting Gave; een stichting met de missie om asielzoekers in contact met het evangelie te brengen.

De website WijBlijvenHier.nl, een schrijversplatform van Nederlandse Moslims, publiceerde na enkele dagen een kritisch artikel2 over het onderzoek door de Stichting. Het artikel noemt de discriminatie 'verwerpelijk' maar benoemt tevens het belang van betrouwbare informatie en journalistiek. In het artikel wordt aangetoond dat alle in de uitzending genoemde statistieken niet feitelijk onderbouwd konden worden op basis van het onderzoek van de Stichting. In de reportage werd tevens onterecht vermeld dat de Stichting de AZC's had onderzocht, terwijl het in werkelijkheid een e-mail peiling onder slechts 24 Christenen was die in meerdere of mindere mate actief zijn voor de Stichting. Ook werd aangetoond dat de statistieken in het onderzoek zelf onbetrouwbaar waren omdat meerdere respondenten verwezen naar één incident.

Onder andere op basis van de publicatie op WijBlijvenHier heeft Stichting Gave inhoudelijke aanpassingen in haar onderzoek3 aangepast. Zo is de passage waaruit blijkt dat meerdere respondenten naar één incident verwezen uit het onderzoek verwijderd. Ook zijn nieuwe reacties van respondenten toegevoegd aan het onderzoek terwijl deze ten tijde van de uitzending hierin niet opgenomen waren. De Stichting heeft de aangepaste versie van het onderzoek4 gepubliceerd op haar website alsof dit het onderzoek is waarop de uitzending van Uitgesproken EO is gebaseerd. Dit is misleidend ten opzichte van iedereen die de gemaakte claims feitelijk wil onderzoeken.

Overigens heeft de schrijver van het kritische artikel zijn hulp aangeboden aan Stichting Gave om vanuit de Islamitische gemeenschap een bijdrage te leveren aan het tegengaan van discriminatie. Dit aanbod is door de Stichting afgewezen.

Verwijzingen:

1. http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/992439
2. http://wijblijvenhier.nl/archives/2646-Uitzending-Discriminatie-Asielzoekerscentra-Feitelijk-Onjuist.html
3. http://wijblijvenhier.nl/uploads/2010/uitwerking-emailpeiling.pdf
4. http://www.gave.nl/gave/download/actueel/uitwerking-emailpeiling-eo.doc (merk op dat dit laatste bestand is gemaakt op vrijdag 22 oktober 2010 16:41; dit is ná publicatie op WijBlijvenHier)