Raad van State


dinsdag 26 oktober 2010
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft opgelegd aan de Stichting Aanleg en Exploitatie van de Utrechtse Lijnbesturingsbanen. De stichting exploiteert een modelbouwcentrum aan de Floridadreef in Utrecht waar radiografisch bestuurbare modelauto's en lijnbestuurde modelvliegtuigen worden gebruikt. Volgens het gemeentebestuur overtreedt de stichting de milieuvergunning. Zo zou het geluidscherm bij het modelbouwcentrum niet naadloos afgedicht zijn en maakt het centrum te veel lawaai. Inmiddels heeft de stichting het geluidscherm aangepast, zodat dit deel van de dwangsom is vervallen. Wel betwist de stichting dat zij de geluidnormen overtreedt. Volgens haar deugt het akoestische onderzoek van de gemeente niet. In afwachting van een beslissing op het bezwaar van de stichting door het gemeentebestuur, verzoekt zij de Raad van State het dwangsombesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003059/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Langedijk van het bestemmingsplan 'Gevel Voorburg, Voorburggracht te Noord-Scharwoude'. Het plan maakt de bouw van 22 appartementen mogelijk direct achter de gevel van de voormalige Noordhollandsche Conservenfabriek Peter Verburg. Van het bedrijf staat alleen de monumentale gevel nog overeind, de bedrijfsgebouwen waren al eerder gesloopt voor de nieuwbouwplannen. Een echtpaar dat naast de oude conservenfabriek woont kijkt nu uit op braakliggende gronden. Zij zien de bouwplannen van de gemeente niet zitten, omdat zij de nieuwbouw te massaal vinden. Ook vrezen zij voor parkeer- en geluidsoverlast. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201009044/2)
11.00 uur
Zitting over de vrijstelling die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud Zuid van Amsterdam heeft verleend voor het gebruik van een achtertuin als speelplaats voor een kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf Daddy Daycare aan de Ceintuurbaan is op de begane grond gevestigd. Omdat het bestemmingsplan dat op het kinderdagverblijf van toepassing is, gebruik van de achtertuin als speelplaats niet toestaat, heeft het stadsdeel een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Een aantal buren is het hier niet mee eens. Zij vrezen voor geluidsoverlast van de spelende kinderen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de buren ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004137/1) 13.00 uur
van Utrecht van het bestemmingsplan 'Golfbaan De Bolgerijsche' van de gemeente Vianen. Het plan maakt de aanleg van een 18-holes golfbaan met clubhuis en driving range mogelijk. De golfbaan ligt in de polder Bolgerijen. In november 2009 vernietigde de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van de provincie omdat de gemeente en de provincie onvoldoende onderzoek hadden gedaan naar de ontsluiting van de nieuwe golfbaan via de Merwedekade. Die uitspraak met zaaknummer 200808109/1 is te vinden op de site. Inmiddels heeft het provinciebestuur een nieuw besluit genomen over het bestemmingsplan. Tegen dat besluit is een aantal agrariërs uit de omgeving in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hadden zich ook al tegen het eerdere besluit van de provincie gekeerd. In afwachting van de behandeling van hun beroepen verzoeken zij de Raad van State het goedkeuringsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006641/2)