Onderzoek naar nieuwe brancheorganisatie brandweer

26/10/2010 08:55

ABVAKABO FNV

De vakorganisaties Abvakabo FNV, CNV publieke Zaak, CMHF en VBV hebben het Veiligheidsberaad een brief gestuurd, waarin ze een haalbaarheidsonderzoek aankondigen naar een nieuwe brancheorganisatie voor de brandweer. De mensen op de werkvloer voelen zich niet of nauwelijks betrokken bij de huidige brancheorganisatie Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

Onlangs heeft de NVBR het rapport 'Inzet gereed' van de Commissie Mans vol lof aangenomen, terwijl de werknemers bij de brandweer zich totaal niet kunnen vinden in de voorgestelde plannen. In het rapport worden bezuinigingsvoorstellen gedaan die grote gevolgen voor de veiligheid van burgers en brandweermensen kan hebben. Daarnaast hebben de vakorganisaties tevergeefs in de afgelopen drie jaar verschillende pogingen ondernomen om samen met de NVBR vorm en inhoud te geven aan de innovatie van het brandweervak.

Onder brandweerlieden, zowel beroepsmatige als vrijwillige medewerkers, leeft breed de vrees dat onder druk van dreigende bezuinigingen jarenlange investeringen in de kwaliteit van de brandweerzorg teniet worden gedaan. De veiligheid van brandweerlieden en burgers dreigt hierdoor kind van de rekening te worden.

De vakorganisaties hebben eveneens het gevoel dat de NVBR in haar rol als branchevereniging steeds meer de werkgeversbelangen lijkt te behartigen, zich niet meer onafhankelijk opstelt en de inhoud van het vak minder prioriteit geeft. De werkvloer herkent zich volstrekt niet meer in deze plannen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl