Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEDACHTEN OVER ZELMOORD SCHRIKBAREND HOOG
30% depressieven denkt dagelijks 'was ik maar dood'

Amsterdam 16 oktober 2010 - Onderzoek van 0900-3 377 377 Nationale Depressietest toont aan dat veel mensen gedachten hebben over de dood. Van de ruim 2.000 bellers, heeft 16% suïcidale gedachten. Van alle bellers hebben er 1200 een mogelijke depressieve stoornis. Bij deze 1200 heeft ruim 30% suïcidale gedachten. Deze personen denken dagelijks 3 keer of vaker 'was ik maar dood'.

Onderbehandeling bellers met zelfmoordgedachten
Van de bellers met suïcidale gedachten krijgt slechts 32% enige vorm van behandeling. Slechts 27% van deze groep krijgt medicatie tegen depressie. Mensen met dagelijkse gedachten Žwas ik maar doodŽ scoren veel hoger op alle depressieve symptomen dan personen zonder deze gedachten. Met name gevoelens van waardeloosheid en schuld scoren extreem hoog.

Volgens doctor Van Hout, onderzoeker aan het VU medisch centrum en één van de initiatiefnemers van de Nationale Depressietest geven de onderzoeksresultaten het belang aan van vroegtijdige diagnose en behandeling. "Er is nog veel winst te halen indien mensen met suïcidale gedachten tijdig hulp zoeken en de juiste behandeling krijgen. Het huidige hulpaanbod is voor veel personen niet laagdrempelig genoeg." Er zijn drie nieuwe initiatieven die daar verandering in kunnen brengen. Ten eerste is er onze Nationale depressietest (0900-3 377 377 ) een geautomatiseerde zelftest die anoniem inzicht biedt in welke mate er sprake van depressie. Ten tweede is het nood nummer 113 gelanceerd voor personen die aan zelfmoord denken. Dit nummer geeft direct toegang tot een hulpverlener. Tenslotte zijn er bij het VUmc zelfhulpcursussen op internet voor personen met zelfmoordgedachten, depressies, of piekeren. Cursisten worden daarbij begeleid door een coach die via email adviseert en reageert op vragen. In Nederland hebben op enig moment ruim 800.000 mensen last van een depressie. Er plegen jaarlijks zoŽn 1500 personen zelfmoord waarvan verreweg de meeste aan een depressie lijden. '

De 0900 3 377 377 Nationale Depressietest
0900 3 377 377 - Nationale Depressietest is in het voorjaar van 2010 van start gegaan en biedt mensen de mogelijkheid zich telefonisch met een wetenschappelijk valide test te screenen op een mogelijke depressie. De test wordt geautomatiseerd afgenomen. Naast een uitslag geeft krijgt men ook een advies ten aanzien van behandeling. Nationale Depressietest is een initiatief in samenwerking met VU medisch centrum te Amsterdam. Het is de eerste medisch verantwoorde telefonische test op het gebied van depressie. De test kost E 0.80 per minuut en duurt ca. 4 minuten.

Noot voor de redactie,