Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tesla Motors kiest PLM-oplossing V6 van Dassault Systèmes

Verschillende afdelingen en experts werken dankzij PLM 2.0 naadloos samen aan nieuwe elektrische voertuigen

Maarssen, 26 oktober 2010 - Tesla Motors gaat het V6-platform van PLM-expert Dassault Systèmes (DS) gebruiken voor het ontwikkelen van elektrische auto's. V6 is een open en schaalbaar PLM-platform gebaseerd op de universele taal van 3D. Hiermee kan iedereen die is betrokken bij de productlevenscyclus van een voertuig online via 3D zijn bijdrage leveren. Met V6 kan iedereen die een rol heeft in de productontwikkeling van Tesla realtime met elkaar samenwerken. Dit reduceert de ontwikkelingskosten terwijl tegelijkertijd verdere innovatie wordt gestimuleerd.

Dankzij het platform van Dassault Systèmes is Tesla Motors in staat om zeer nauw samen te werken met verschillende afdelingen. De expertise van verschillende vakgebieden wordt op één lijn gebracht en de data wordt effectief gedeeld. Hierdoor kan de fabrikant van elektrische auto's de ontwerp- en ontwikkelingsprocessen optimaliseren, waarbij eenduidigheid en validatie voor alle voertuigsystemen is gegarandeerd.

Tesla maakt gebruik van de volgende modules van het V6-platform van Dassault Systèmes:
* DELMIA: voor het simuleren van de productieprocessen van Tesla's fabriek. Hiermee kan onder meer worden bepaald hoe de logistiek er bij het bouwen van een voertuig uitziet. Met behulp van de software kunnen de fabrieksprocessen worden geoptimaliseerd, zodat organisaties kunnen voldoen aan levertijden, de kwaliteit kunnen verbeteren en hogere winstmarges kunnen maken.
* CATIA V5 wordt vervangen door CATIA V6, waarmee de elektrische auto's virtueel kunnen worden ontworpen en verbeterd middels een CAD-omgeving. V6 werkt direct met een database en niet meer met losse bestanden. Hierdoor is het mogelijk realtime resultaten van of wijzigingen in ontwerpen te visualiseren.
* CATIA ICEM: voor het ontwerpen, aanpassen en analyseren van esthetische en ergonomische vormen, hetgeen ook wel Class A surfacing wordt genoemd in de automotive industrie.
* DELMIA Human: de software biedt een kennismodel van menselijk gedrag. Zo kan bij het plaatsen van een auto-onderdeel worden bepaald welke tools hiervoor nodig zijn, wat het zicht van een productiemedewerker is, of de medewerker belemmerd wordt bij het bevestigen en of de medewerker overbelast wordt. 'Het gebruik van V6 door Tesla is voor ons een bevestiging dat de automotive branche steeds meer gebruik gaat maken van een gemeenschappelijk en bedrijfsbreed PLM-platform. Waarmee deze industrie op de lange termijn aanzienlijke efficiëntie realiseert', zegt Etienne Droit, Executive Vice-President van Dassault Systèmes. 'Innovaties die de industrie veranderen, vinden altijd plaats door meerdere medewerkers van verschillende afdelingen. PLM Online for All brengt daarom de samenwerkende partijen binnen een bedrijf nader tot elkaar - van ontwerpers en inkoopmanagers tot productie-engineers. Dit is PLM 2.0 in optima forma.'

Tesla Motors bouwt alleen premium elektrische voertuigen. Hiervoor gebruiken zij sinds 2007 Dassault Systèmes' CATIA PLM Express en ENOVIA SmarTeam. Sindsdien heeft Tesla pilots gedraaid met diverse andere oplossingen van Dassault Systèmes en haar partners. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een nauwe samenwerking bij de ontwikkeling van het Model S sedan dat binnenkort wordt geïntroduceerd.

Dassault Systèmes is van 23 tot en met 31 oktober aanwezig op de Design On Wheels Show, wat onderdeel is van de Dutch Design Week. ###

Over Tesla Motors
Tesla's doelstelling is gericht op het bouwen van betaalbare elektrische auto's voor het grote publiek en wil de kosten van elektrische voertuigen drastisch verlagen. Tesla, dat zich in Palo Alto in Californië bevindt, heeft ongeveer 1.300 Roadsters geleverd aan klanten in Noord Amerika, Europa en Azië. Hiertoe neemt Tesla zowel het ontwerp als de bouw van elektrische voertuigen en componenten voor de aandrijving voor zijn rekening. Het is momenteel de enige autofabrikant in Amerika die elektrische voertuigen bouwt die geschikt zijn voor de snelweg én in serie worden geproduceerd. De Tesla Roadster accelereert sneller dan de meeste sportwagens, maar produceert geen uitlaatgassen.

Over Dassault Systèmes
Als grootste aanbieder van 3D- en Product Lifecycle Management (PLM-) oplossingen ter wereld, is Dassault Systèmes van grote waarde voor meer dan 115.000 klanten in tachtig landen. Als pionier op het gebied van 3D-software sinds 1981, bieden de applicaties van Dassault Systèmes een 3D-visie voor de hele levenscyclus van producten. Van concept en onderhoud tot recycling. Het portfolio van Dassault Systèmes bestaat uit CATIA voor virtueel productontwerp - SolidWorks voor 3D mechanisch ontwerp - DELMIA voor virtuele productie - SIMULIA voor virtueel testen - ENOVIA voor wereldwijd collaborative lifecycle management en 3DVIA voor levensechte online 3D-ervaringen. Kijk voor meer informatie op http://www.3ds.com.




Ingezonden persbericht