Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BURGERS' ZOO FOKT MET UITGESTORVEN DIEREN

Arnhems dierenpark levert twee genetisch belangrijke jonge socorroduiven aan het Europese fokprogramma voor een vogelsoort die in het wild is uitgestorven

Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo heeft dit najaar twee nakomelingen gekregen van de socorroduif, een vogelsoort die sinds 1972 in het wild is uitgestorven.

De socorroduif kwam oorspronkelijk voor op het eiland Socorro, zeshonderd kilometer voor de kust van noordwest Mexico. Pas in 1954 kreeg het eiland ter grootte van Texel zijn eerste menselijke bewoners, toen het als marinebasis in gebruik werd genomen.

De jacht door mensen en verwilderde katten evenals de kaalvraat van de beplanting door geïmporteerde schapen roeiden de soccoroduif al snel uit. In de Europese dierentuinen bevindt zich naar schatting nog een populatie van ongeveer 80 socorroduiven. Dierentuinen hopen met het fokprogramma te voorkomen dat de vogelsoort definitief uitsterft en dat het in de toekomst mogelijk is de socorroduif weer in het wild te herintroduceren.

Positieve fokresultaten
Burgers' Zoo is succesvol met het fokken van socorroduiven. Zo werden de afgelopen jaren zes keer eerder jonge socorroduiven in Arnhem geboren. Niet lang geleden stierf het vrouwtje van het fokstel echter en bleek het mannetje inmiddels te oud te zijn om nog voor nageslacht te kunnen zorgen. Via de coördinator van het fokprogramma ontving Burgers' Zoo een jong koppeltje socorroduiven, dat dit najaar al twee jongen heeft gekregen. Het eerste jong blijkt een mannetje te zijn, terwijl het geslacht van het tweede jong nog niet bekend is, aangezien de jonge vogel nog op het nest zit.

Tweede kans?
Dankzij de dierentuinpopulatie van de socorroduif is de vogelsoort nog niet definitief verdwenen. De zeldzame vogels maken onderdeel uit van een Europees fokprogramma dat wordt gecoördineerd door de dierentuin van Frankfurt. De eerste socorroduiven zijn al vanuit het fokprogramma naar een nieuw opvangcentrum op Socorro vertrokken om te zijner tijd in het wild te worden vrijgelaten. In het verleden zijn enkele in het wild uitgestorven diersoorten succesvol geherintroduceerd, zoals het przewalskipaard in 1992 en de wisent (ook wel Europese bizon genoemd) in 1952.