Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 26-10-2010

DUURSTE VONDST OOIT IN AVRO-PROGRAMMA TUSSEN KUNST EN KITSCH

Nieuw seizoen start woensdag 3 november

Tijdens opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is gisteren een spectaculaire vondst gedaan. Een schilderij, waarvan het vermoeden bestond dat het werk van de 17de eeuwse meester Gabriël Metsu was, is volgens expert John Hoogsteder een werk van Joost van Geel, een leerling van Metsu. Het programma maakt de waarde en het werk bekend in de uitzending van 9 februari 2011, maar volgens presentatrice Nelleke van der Krogt is dit "de duurste vondst ooit in Tussen Kunst en Kitsch".

De eigenaresse bracht het schilderij van 31 bij 26 centimeter enkele maanden geleden al mee naar opnames voor het programma in Zwolle. Op dat moment kon Hoogsteder, expert oude meesters tot 1800 bij Tussen Kunst en Kitsch, geen oordeel vellen. De afgelopen maanden deed hij uitvoerig onderzoek naar het werk. Gisteren maakte hij bij opnames in het Haagse museum Escher in het Paleis het resultaat van dat onderzoek aan de eigenaresse bekend.

De familie die het werk van Van Geel had ingebracht "had al een klein vermoeden dat dit een waardevol schilderij zou zijn. We zijn erg blij dat John Hoogsteder de tijd heeft genomen om het schilderij zorgvuldig te onderzoeken".Expert John Hoogsteder vindt het "geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780".

Het schilderij, met als titel 'Het kantwerkstertje', toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

Voor meer informatie over het programma: tussenkunstenkitsch.avro.nl.

Tussen Kunst & Kitsch start vanaf woensdag 3 november om 20.30 uur met een nieuw seizoen op Nederland 1.
---