Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
129 Vragen van de heer M.E.J. Eggermont
(ingekomen 26 oktober 2010)


Steun van burgemeester aan oprichting nieuwe brancheorganisatie Brandweer?

Met de kop "NVBR brengt veiligheid brandweer in gevaar", kwam vandaag in het nieuws dat de vakbonden die brandweerlieden vertegenwoordigen aan het veiligheidsberaad hebben voorgesteld om een nieuwe brancheorganisatie op te richten. Volgens de vakbonden neemt de brancheorganisatie NVBR al jarenlang klachten over het communicatiesysteem C2000 niet serieus en luistert zij niet naar de problemen van de achterban.

De directe aanleiding is het voorstel om 4-mansbemanning op een tankautospuit (TAS4) in te voeren. Volgens de brandweerlieden is de invoering van TAS4 onverantwoord. Daarnaast willen de brandweerlieden dat de brancheorganisatie harder verzet biedt tegen bezuinigingen.

De brancheorganisatie NVBR wordt gekarakteriseerd als een organisatie die alleen de top van de brandweerwereld vertegenwoordigt en niet de mensen van de werkvloer, die zich onbegrepen en ongehoord voelen.

Naar aanleiding van dit nieuws heeft de SP de volgende vragen aan burgemeester Wolfsen, voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht:

1. Kent u de klachten van de brandweerlieden over de brancheorganisatie NVBR?

2. Herkent u de karakterisering dat de NVBR, als dat zij alleen de top van de brandweerwereld vertegenwoordigt en niet de mensen van de werkvloer?

3. Bent u bereidt om de oprichting van een nieuwe brancheorganisatie, die beter luistert naar de vakmensen op de werkvloer, te ondersteunen in het veiligheidsberaad? Bent u bereid hierover contact op te nemen met minister Opstelten?

4. Als u niet bereid bent om de oprichting van een nieuwe brancheorganisatie te steunen, op welke wijze bent u bereid om initiatieven te nemen zodat het vertrouwen van de werkvloer in hun brancheorganisatie kan worden hersteld?

5. Bent u bereid tot een moratorium op de invoering van TAS4 totdat het vertrouwen van de brandweerlieden in de NVBR is hersteld, zo nee, waarom niet?

---

Het veiligheidsberaad is het overkoepelend orgaan van alle voorzitters van alle veiligheidsregio's en de minister van Veiligheid. Burgemeester Wolfsen neemt als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht deel aan dit orgaan.


---- --