Gemeente Eijsden

Pentasz mede oprichter van re-integratiebedrijf

Om de effectieve besteding van re-integratiegeld beter te kunnen garanderen is Pentasz Mergelland een vergaande samenwerking aangegaan met de gemeente Valkenburg aan de Geul, de gemeente Maastricht als initiatiefnemer en de MTB op het gebied van re-integratie. In dit nieuwe bedrijf, Annex B.V. zijn de genoemde partijen zelf aandeelhouder en hebben de gemeenten zelf invloed op de kwaliteit en de prijs van de dienstverlening

Re-integratiemiddelen

In de afgelopen jaren werden re-integratiemiddelen gericht op scholing en activering vooral via commerciële bureaus ingezet. Soms met goede resultaten en soms met minder goede. Omdat de kwaliteit van deze bureaus niet altijd gegarandeerd kon worden, er beperkt invloed kon worden uitgeoefend op de werkwijze van deze organisaties en de kosten vaak hoog waren, is besloten om dit samenwerkingsverband op te zetten. De arbeidsmarkt voor burgers van de Pentasz gemeenten reikt verder dan de eigen gemeentegrenzen. Vandaar dat we bewust kiezen voor een regionale samenwerking.

Annex B.V. werkt met het principe van co-makership. Dit houdt in dat niet alleen van alle aanwezige kennis van alle deelnemende partijen kan worden geprofiteerd, ook nieuwe inzichten, nieuwe instrumenten en nieuwe ervaringen zullen worden gedeeld en omgezet in verbeterde trajecten voor werkzoekenden.

Voordelen

De voordelen zijn duidelijk; controle op kosten en uitgaven, controle op kwaliteit en vergaande invloed op de besluiten die in deze nieuwe re-integratie organisatie worden genomen. In de zomervakantie zijn de eerste activiteiten in de vorm van arbeidsgeschiktheidskeuringen van start gegaan. Per 1 oktober starten ook de daadwerkelijke re-integratie activiteiten. Re-integratie naar vrijwilligerswerk of naar gesubsidieerd werk en natuurlijk als hoogste doel; betaald werk. Ook de zogenoemde trajecten in het kader van "direct werk" (waarbij werkzoekende direct bij aanmelding voor een uitkering aan het werk worden gezet om arbeidsritme op te doen en een goede arbeidsdiagnose te stellen), zijn bij Annex B.V. ondergebracht.

Kwaliteit

Met deze nieuwe samenwerkingsvorm maakt Pentasz een slag richting kwaliteit en hoeft er minder geld te worden ingezet om dezelfde resultaten te bereiken. Gevolg hiervan is dat meer burgers in de Pentasz gemeenten kunnen worden begeleid op weg naar werk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Angelique Cieremans, tel. 043-8507112