Spellenmaker bestaat vijf jaar

Trend: meer trainingsspellen dan relatiegeschenken

Door Renate van Andel, Freelance journalst

AMSTELVEEN, 20101026 -- Bas Kesting maakt bordspellen. Gestart in 2005 met alleen een goed idee en een klein startkapitaal heeft de heer Kesting inmiddels al 40 bordspellen op zijn naam staan. De meeste titels zijn maatwerkspellen voor bedrijven, maar de spellenmaker heeft ook al een handvol spellen voor de consumentenmarkt gemaakt. Spel-maker heeft een nieuwe studio betrokken in Amstelveen en vertelt over de roerige tijd die achter hem ligt. "Het lijkt erop dat er de laatste twee jaar wel budget is voor training en coaching, maar wat minder voor relatiegeschenken".

De Bling Game, Crazy Diamond, Het Vaarbewijs Spel en De Torens van Babylon zijn zomaar enkele Spel-Maker titels die te koop zijn in de speelgoedwinkel en op internet. Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum zijn wij op bezoek geweest in de nieuwe studio van Spel-Maker aan de Korianderlaan in Amstelveen en stellen we een paar vragen aan de auteur:

Spellenmaker lijkt een prachtig beroep, maar hoe word je een spellenmaker en kun je daar je brood mee verdienen?

Een leuk beroep is het zeker. Dat komt ook omdat het maken van een spel meestal een kortlopend project is van een week of tien. En het kan over de meest uiteenlopende onderwerpen gaan, van het leren omgaan met geld voor scholieren, tot een spel over een specifiek probleem bij een bedrijf: het verhogen van de klanttevredenheid of de onderlinge communicatie tussen afdelingen.

En kun je daar je geld mee verdienen?

Jazeker, alhoewel ik wel merk dat ik de laatste twee jaar meer spellen maak voor trainingen dan spellen voor marketing, relatiegeschenken en dergelijke. Het lijkt erop dat er de laatste twee jaar wel budget is voor training en coaching, maar wat minder voor relatiegeschenken. Maar dat trekt wel weer bij, ik merk nu al dat er meer vraag is naar spellen voor in het kerstpakket.

Kunt u iets vertellen over het maken van de spellen, lijken ze niet allemaal op elkaar?

Nee, alle spellen zijn uniek, alhoewel ik een enkele keer wel gebruik maar van goed werkende spelmechanismen uit eerdere spellen. De methode is wel altijd hetzelfde: Om een spel te kunnen maken heb ik een aantal bouwstenen nodig en die bouwstenen moet ik samen met de klant gaan benoemen. Daarvoor gebruik ik een aantal specifieke vragen, en die vragen zijn altijd hetzelfde. Maar de antwoorden zijn altijd anders, dus ik weet vantevoren nooit wat voor een soort spel het gaat worden: een spel met veel geluk, of juist met weinig geluk, een spel voor 4 personen of voor 100 personen, etc.

Is er een spel wat je nog graag zou willen maken?

Het is niet zo dat ik eerst een idee heb voor een spel en het dan probeer te verkopen, ik maak pas een spel als de opdracht helder is. Maar ik zou wel graag de nieuwste technologie willen toepassen in de bordspellen: we zijn bezig met Augmented Reality en de combinatie van AR en een bordspel lijkt veelbelovend.

De spellen van Spel-Maker kunt u vinden op de website: www.spel-maker.nl