Ingezonden persbericht



Amsterdam, 18 oktober 2010

Scherpdenkers: nieuwe concertserie voor doordenkers

Sprekers o.a. Winnie Sorgdrager, Martin Šimek en Paulien Cornelissen

Hoogleraar theoretische sterrenkunde én kunstenaar Vincent Icke trapt op dinsdag 26 oktober de serie Scherpdenkers af in Het Concertgebouw. Deze serie brengt gesproken woord en muziek samen in één programma. Tijdens een aflevering geeft een kunstenaar, wetenschapper, schrijver of politicus een lezing van een half uur over een onderwerp uit zijn of haar vakgebied. Daarna volgt een concert met avontuurlijke muziek die thematisch aansluit op de lezing. Na afloop kan er nog nagepraat en geborreld worden.

Vincent Icke spreekt op 26 oktober over het onbegrijpelijke van het heelal en verklaart de geluiden die er te horen zijn. In de Oudheid hadden wijsgeren het al over de harmonie der sferen en lag muziek in het verlengde van algebra en sterrenkunde. Aansluitend aan de lezing speelt Asko|Schönberg muziek van visionaire componisten als Schönberg, Skrjabin en Jeths. Het concert heeft geen pauze.

De serie Scherpdenkers komt tot stand in samenwerking met Muziekgebouw Eindhoven, die de serie begon in het seizoen 2007/2008. Sprekers die daar tot nu toe het woord hebben genomen zijn onder andere Felix Rottenberg, Arnon Grunberg en Huub Oosterhuis. De serie treedt buiten de gebaande paden van het reguliere muziekaanbod door verschillende vakgebieden in één concert bij elkaar brengen.

Na Vincent Icke wordt Scherpdenkers in zowel Eindhoven als Amsterdam ingevuld door Winnie Sorgdrager, Martin Šimek en Paulien Cornelissen. Alleen in Eindhoven staat een vijfde Scherpdenkers-concert geprogrammeerd met Annette Heffels & Amsterdam Sinfonietta.